Ziarul electronic al arădenilor

7 februarie

1741: A apărut “Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat” ce stabilește o serie de reforme fiscale și administrative în Țara Românească. Textul a fost publicat în ziarul “Mercure de France”, în iulie 1742.

1831: A fost promulgată Constituția Belgiei, considerată a fi cea mai democratică din Europa acelei vremi.

1873: În ședința parlamentului de la Budapesta, deputatul Gheorghe Pop de Băsești arăta necesitatea construirii unui drum de fier în ținutul Sălajului. Pe 23 decembrie 1887 va avea loc deschiderea liniei de cale ferată Carei – Zalău.

1895: Comitetul de conducere al ASTREI decide elaborarea și publicarea “Enciclopediei române”, sub îndrumarea lui Cornel Diaconovici, primul secretar al asociației. Lucrarea a apărut în 3 volume, între anii 1898-1904.

1904: Un incendiu de proporții a distrus peste 1500 de clădiri, în Baltimore (SUA)

1929: România ratifică Tratatul multilateral pentru renunțarea la război ca instrument de politică (Pactul Briand–Kellog)

1929: La această dată încep cursurile de limbă germană la Radiodifuziunea Română, predate prin sistemul linguaphon.

1935: Stroe și Vasilache, celebrul cuplu de comici, prezintă în premieră “Bing Bang” – primul film sonor realizat la București cu o aparatură construită de inginerul român Argani.

1964: Celebra trupă The Beatles efectuează primul turneu în SUA.

1971: Femeile și-au câștigat dreptul de vot în Elveția

1987: Un nou decret al Consiliului de Stat impune măsuri pentru raționalizarea consumului de gaze naturale și energie electrică, însoțite de tarife punitive pentru depășirea consumurilor insuficiente stabilite pentru populație.

1992: În baza Tratatului de la Maastricht s-a constituit Uniunea Europeană

1998: Jocurile olimpice de iarnă se deschid la Nagano, Japonia

1999: Centrul sportiv olimpic Zetra din Bosnia și Herțegovina, refăcut după serioasele stricăciuni din timpul războiului, este deschis oficial de către președintele Comitetului Olimpic, Juan Antonio Samaranch, pentru a marca a XV-a aniversare a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Saraievo.

2001: A avut loc cea de-a 51-a ediție a Festivalului internațional de film de la Berlin – Berlinala.

2003: Irakul acuză Statele Unite că își folosesc tehnologiile avansate pentru a falsifica dovezile prezentate în Consiliul de Securitate al ONU.

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.