Ziarul electronic al arădenilor

6 octombrie

1600: Are loc la Florența premiera operei Euridice, compusă de Jacopo Peri, creată cu ocazia nunții lui Henric al IV-lea cu Maria de Medici.

1711: În Moldova începe instaurarea domniilor fanariote; primul domn fanariot din Moldova este Nicolae Mavrocordat.

1760: Viitorul împărat Iosif al II-lea se căsătorește la Viena cu infanta spaniolă Isabella de Bourbon-Parma.

1849: 13 generali maghiari lideri ai revoluției maghiare din 1848 au fost executați de autoritățile austriece la Arad.

1889: În zona Montmartre din Paris, în arondismentul 18, se deschide clubul de divertisment Moulin Rouge, care va deveni cel mai faimos teatru varieté din lume.

1908: Austria anexează Bosnia și Herzegovina.

1910: Eleftherios Venizelos este ales prim-ministru al Greciei pentru prima dată (în total va fi prim-ministru de 7 ori).

1973: Egiptul, condus de președintele Anwar El Sadat, în cooperare cu Siria, a atacat Israelul, declanșând Războiul de Yom Kippur.

1979: Papa Ioan Paul al II-lea devine primul pontif care vizitează Casa Albă.

1981: Anwar al-Sadat, președinte al Egiptului și laureat al Premiului Nobel pentru pace este asasinat în Cairo de un grup de fanatici.

1991: Actrița americană Elizabeth Taylor se căsătorește cu muncitorul în construcții Larry Fortensky pe care l-a cunoscut într-un centru de reabilitare pentru consumul de alcool. Acesta a fost cel de-al șaptelea soț al actriței de care se va separa cinci ani mai târziu.

1995: Într-un articol din revista Nature, s-a prezentat descoperirea primei exoplanete, aflată pe orbita unei stele din secvența principală, 51 Pegasi.

2000: Președintele iugoslav Slobodan Milošević demisionează.

2002: Papa Ioan Paul al II-lea l-a canonizat pe Josemaría Escrivá de Balaguer, la Roma, în Piața Sfântul Petru, în prezența unei mari mulțimi.

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.