Ziarul electronic al arădenilor

5 criterii de care să ții cont când alegi mobila de bucătărie

Indiferent dacă vrei să-ți decorezi noua bucătărie, ori poate vrei doar să înlocuiești mobilierul celei vechi, nu uita că trebuie să îți planifici totul, înainte de a alege un model anume al mobilei.

În primul rând, dulapurile sunt unele dintre cele mai importante elemente din bucătărie. Ele completează întregul design și, pe lângă aspectul estetic, sunt și funcționale. Așadar, recomandat este să stabilești din timp tema și schema de culori din bucătărie, înainte de a achiziționa dulapurile.

Iată care sunt criteriile de care trebuie să ții cont pentru a investi în mobilier de bucătărie de calitate:

Design

Mobilierul de bucătărie trebuie să îndeplinească mai multe criterii de utilizare, adaptate nevoilor. Aceste criterii cuprind, printre altele, funcționalitatea și estetica pieselor. Dacă latura estetică ne influențează considerabil când vrem să alegem mobilierul de bucătărie, funcționalitatea rămâne un criteriu crucial. Tocmai de aceea, trebuie luate în considerare două elemente:

Accesibilitatea: Pentru a limita considerabil mișcările, bucătarii folosesc regula triunghiului de activitate – unde cuptorul, frigiderul și chiuveta sunt poziționate în apropiere. Totuși, idealul rămâne design-ul liniar paralel, adică pe o parte este zona care include chiuveta/frigiderul, iar pe o altă parte se află cuptorul/plita. Așadar, trebuie să alegi piesele de mobilier care se încadrează în aceste zone și care nu fac spațiul să pară unul aglomerat.

Ușor de întreținut: Dat faptul că în bucătărie o să tot gătești, iar stropii de grăsime, și nu numai, sar în toate direcțiile, ideal este să optezi pentru piesele de mobilier ușor de întreținut, care nu se pătează.

Materialul

Recomandat este să te documentezi, înainte de a alege materialul mobilierului. Lemnul este cel mai frecvent utilizat pentru confecționarea dulapurile de bucătărie.

Te poți orienta către un set de dulapuri din mesteacăn, stejar, cireș, sau alte tipuri de lemn. Fiecare dintre acestea variază în funcție de culoare, textură și stil.

Avantajul mobilierului din lemn este că poate fi acoperit cu lac sau vopsea în funcție de gusturile fiecăruia. În plus, acest material este ușor de curățat. Cu toate acestea, este important să-l ții departe de căldura puternică sau de umiditatea excesivă pentru ca el să-și poată păstra culoarea. Piața oferă diferite categorii de fațade: lemn furniruit, lemn natural, placaj.

De exemplu, pentru ușile dulapurilor poți utiliza placajul MDF – obținut prin presarea fibrelor, cu adaos de rășini sintetice. Acesta poate fi vopsit mat sau lucios, ori poate fi acoperit de sticlă – o variantă mai scumpă, dar mai rezistentă.

Calitatea

Când intenționezi să cumperi dulapurile de bucătărie – ia în considerare calitatea lor, dacă nu vrei să le înlocuiești după un an sau doi. Așadar, pe lângă materialul din care sunt confecționate, asigură-te că balamalele de la ușile dulapurilor sunt rezistente. Dat fiind faptul că o să le folosești frecvent, asigură-te că sunt rezistente.

Ușile mobilierului

Dacă nuanța predominantă în bucătărie este gri deschis, cel mai bine este să alegi o culoare complementară pentru ușile dulapurilor, totul pentru a oferi bucătăriei tale un recurs tematic.

În plus, stilul ușilor de la dulapuri ar trebui să se potrivească cu tema bucătăriei tale. Mai mult decât atât, acestea trebuie să fie operaționale și ușor accesibile.

Spațiul de depozitare

Spațiul de depozitare este un factor important pentru alegerea dulapurilor de bucătărie. Cu cât vor oferi mai mult spațiu, cu atât îți va fi mai ușor să organizezi toate lucrurile. Dulapurile din bucătărie ar trebui să aibă suficiente sertare, rafturi ori tăvi glisante pentru tacâmuri, veselă și tigăi. Dacă nu dispui de suficient spațiu în bucătărie, poți alege dulapurile fără uși, care pot fi montate pe perete.

Nu este întotdeauna ușor să alegi mobilierul pentru bucătărie. Dat fiind faptul că în această încăpere prepari alimentele, iar uneori există cazuri când umiditatea este crescută, este important să optezi pentru piese de mobilier calitative și ușor de întreținut. În plus, alege-le pe cele care se potrivesc întregului spațiu, dar și paletei de culori din bucătărie.

sursa foto: https://pixabay.com/photos/kitchen-interior-design-room-dining

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.