Ziarul electronic al arădenilor

4 lucruri interesante pe care nu le știai despre limba germane

Dacă te-ai întrebat vreodată: Câți oameni vorbesc germană? Câte cuvinte sunt în limba germană? Dacă aceasta se aseamănă cu vreo altă limbă? sau Cât de greu este de învățat?, astăzi vei afla răspunsurile la aceste întrebări și nu numai.

    1. Utilizarea limbii

Germana este vorbită de peste 120 de milioane de oameni în Austria, Germania, Liechtenstein, Luxemburg, Elveția și în părți din Belgia, Italia de Nord și estul Franței. Este un limbaj cheie în Uniunea Europeană și în noile economii din Europa Centrală și de Est.

Chiar și în străinătate, limba germană pare să fie foarte solicitată. Potrivit ZAF (Centrul pentru Educație și Formare), în 2015, aproximativ 15,4 milioane de persoane au participat la cursuri de germană în școli, universități sau instituții de limbi străine, cu jumătate de milion mai mulți studenți decât acum 5 ani.
În plus, limba germană aparține celor mai populare zece limbi din lume.

    2. Germana trebuia să devină limba oficială în SUA

De mai bine de 200 de ani, a existat o legendă, care spune că germana a devenit aproape limba oficială a SUA.

Dar este adevărat? La fel ca în fiecare legendă, există un sâmbure de adevăr în ea. În 1794, un grup de imigranți germani a prezentat o petiție în Camera Reprezentanților din SUA. Prin aceasta au cerut o traducere în germană a textelor legale. Moțiunea a fost respinsă cu 42 de voturi împotriva 41. Acest lucru a provocat frustrare în rândul imigranților, care au stat la baza legendei.

Chiar și în generația următoare, așa-numita „Legendă Mühlenberg” a câștigat din ce în ce mai multă popularitate. Potrivit zvonurilor, în 1828 a avut loc un vot în Pennsylvania cu privire la faptul că germana ar trebui introdusă ca a doua limbă oficială alături de engleză. Se presupune că doar un singur vot a împiedicat aplicarea moțiunii și acest vot a venit de la președintele parlamentar etnic german „Mühlenberg”.

    3. Vocabularul german

Limba germană este formată din aproximativ 5,3 milioane de cuvinte – cu o tendință de creștere. Aproximativ o treime din aceste cuvinte au fost adăugate în ultimii 100 de ani.

Aceasta înseamnă că limba germană conține de opt ori mai multe cuvinte decât limba engleză. În conversația de zi cu zi se folosesc mult mai puține cuvinte: doar 12.000 – 16.000 de cuvinte, incluzând aproximativ 3.500 de cuvinte străine.

„Duden”, o carte de referință populară pentru gramatica și ortografia limbii germane, enumeră 135.000 de cuvinte. Datorită posibilității de a crea noi cuvinte prin unirea unora deja existente, limba germană este considerată o limbă deosebit de bogată. Un exemplu bun ar fi: “Weltmeisterschaftseröffnungsspiel” (RO: joc de deschidere a campionatului mondial).

   4. Falșii prieteni

Germana și engleza au mai multe în comun decât ai putea crede. Cuvinte precum „Kindergarden” sau „Strudel” înseamnă același lucru și în engleză și în germană. Dar există câteva cuvinte mai complicate, numite prieteni falși: cuvinte care sunt similare în limba germană și engleză, dar înseamnă ceva diferit. Aici sunt câteva exemple:

Cuvântul “kind” – în engleză înseamnă “bun”, în germană înseamnă “copil”
Cuvântul “spring” – în engleză înseamnă “primăvară”, în germană înseamnă “sari”

Dacă îți dorești un viitor sigur în cariera ta, sau pur și simplu îți dorești o experiență complet nouă, atunci învățarea limbii germane este cu siguranță răspunsul.

Limba germană nu este atât de dificilă pe cât pare la prima vedere. Învățarea ei îți va oferi nenumărate oportunități de a te cufunda într-o cultură complet necunoscută și cu o viziune diferită asupra lumii.

Așadar, dacă vrei și tu să înveți această limbă, am dezvoltat o serie de cursuri în limba germană, pentru toate categoriile de vârstă și diferite niveluri lingvistice, în cadrul a două inițiative.

Limba germană pentru adulți se învață garantat la Centrul Gutenberg

Centrul Gutenberg (www.invatagermana.ro) organizează atât cursuri clasice, care se axează pe învățarea limbii germane după cerințele încadrării în standardele lingvistice europene, cât și cursuri conversaționale, unde ai posibilitatea de a-ți exersa cunoștințele cu un vorbitor nativ de limba germană.

Această inițiativă pentru adulți, își propune să sprijine prin cursuri online și resurse educaționale toate persoanele care vor să învețe germană, oferind o experiență de învățare completă și interactivă și rezultatele se văd: peste 400 de cursanți absolvenți.

Limba germană pentru copii se învață la Centrul Didacto

Didacto (www.didacto.ro) este dedicat învățării limbii germane pentru cei mici, și își propune să ofere copiilor experiențe educaționale calitative, online și offline.

Cu siguranță îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău și viitorul lui, de aceea organizăm activități în limba germană unde folosim tehnici de dezvoltare personală axate pe mentalitatea de creștere, ca tu să ai un copil inteligent, echilibrat și dezvoltat armonios!

Activitățile online sunt cursurile de limba germană și atelierele conversaționale în limba germană, destinate copiilor cu vârste cuprinse între 8-14 ani, cu orice nivel de germană (începător, intermediar și avansat).

De asemenea, există posibilitatea de a testa prin sesiuni gratuite demonstrative care este modul de desfășurare, dinamica grupului și metodele de predare.

Pe lângă activitățile online, vara și iarna ne întâlnim și offline cu copiii, la taberele de germană de zi în Cluj-Napoca sau cu cazare la munte, tabere care au tematici diverse.

Te invităm în comunitatea Gutenberg, accesând site-urile noastre, să afli cât de ușor este să înveți limba germană!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.