Ziarul electronic al arădenilor

29 noiembrie

1784: La București se dă un pitac domnesc prin care toți egumenii erau obligați ca în cazul în care vor găsi copii cu glas frumos să-i aducă la Sfântul Sava, la dascălul Mihalache (unde cu un an în urmă Vodă Mihai Suțu înființase o clasă de muzică).

1890: Inaugurarea Dietei imperiale (Parlamentul japonez).

1916: A apărut primul număr al ziarului oficial al autorităților de ocupație “Bukarester Tageblatt”, în două versiuni, germană și română.

1918: Demisia guvernului C. Coandă, formarea cabinetului liberal condus de I.I.C. Brătianu.

1929: Comandantul american Richard E.Byrd a survolat, în premieră mondială, Polul Sud.

1938: Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorii (asasinii lui I.G. Duca) și Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu) sunt asasinați de jandarmi. Comunicatul oficial anuntă că au încercat să fugă de sub escortă și au fost împușcați; în realitate, au fost sugrumați în două dube, în apropiere de Tâncăbești.

1944: Al Doilea Război Mondial: Albania este eliberată de sub ocupația germană.

1946: Ședința extraordinară a Comitetului Executiv al PNȚ – Maniu, la care se analizează desfășurarea alegerilor și rezultatele lor.

1947: Adunarea Generală a ONU a hotărât împărțirea Palestinei în două state, israelit și arab. Ierusalimul a fost proclamat oraș liber, sub administrația ONU.

1963: Președintele american Lyndon Johnson a inițiat o anchetă cu privire la asasinarea fostului șef de la Casa Albă, John Fitzgerald Kennedy.

1989: Revoluția de Catifea: În Cehoslovacia are loc abolirea articolului din Constituție prin care partidului comunist deținea monopol.

1993: Ioan Luchian Mihalea, muzician român (asasinat) (n. 1951)

1996: Noul președinte al României, Emil Constantinescu depune jurământul constituțional în fața Camerelor reunite ale Parlamentului.

2004: S-a lansat Radio Guerrilla.

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.