Ziarul electronic al arădenilor

25 septembrie

1559: Moare domnitorul Țării Românești Mircea Ciobanul. Va fi succedat de fiul cel mare, în vârstă de 13 ani, Petru cel Tânăr.

1572: Rudolf al II-lea este încoronat rege al Ungariei și Croației.

1872: Se inaugurează Gara de Nord din București și se deschide prima linie de cale ferată București – Ploiești.

1890: Președintele american, Benjamin Harrison semnează proiectul de lege privind înființarea Parcului Național Sequoia din California. Flora și fauna, inclusiv arborii gigant de sequoia, trebuie să fie protejate și păstrate pentru posteritate.

1944: Al Doilea Război Mondial: S-a încheiat Operațiunea Market Garden prin care Aliații au încercat să cucerească unele poduri peste principalele râuri din Olanda ocupată de germani. Operațiunea s-a dovedit un eșec, Rinul a rămas o barieră în calea înaintării Aliaților până în la ofensiva din martie 1945.

1957: Central High School din Little Rock, Arkansas, devine școală mixtă, pentru albi și negri; a fost nevoie de intervenția US Army pentru ca localnicii să accepte integrarea rasială.

1972: Norvegienii votează majoritar negativ la referendumul privind integrarea în Comunitatea Economică Europeană.

1976: În casa lui Larry Mullen, Jr. din Dublin, s-a înființat formația de muzică rock U2.

1981: Sandra Day O’Connor a devenit prima femeie investită în funcția de judecător asociat al Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite ale Americii.

1991: Mineriada din 1991: Minerii din Valea Jiului au ajuns în Gara Băneasa cu mai multe garnituri de tren, conduși de liderul lor sindical, Miron Cozma. La sfârșitul zilei, la Palatul Cotroceni, Miron Cozma îi cere președintelui Ion Iliescu demiterea primului ministru Petre Roman în schimbul liniștii din capitală.

2002: În Siberia se produce Evenimentul Vitim, posibil impact al unui corp ceresc cu Pământul.

2005: Pilotul spaniol Fernando Alonso devine cel mai tânăr campion mondial de Formula 1, detronându-l pe celebrul Michael Schumacher.

2009: Vladimir Filat devine cel de-al 8-lea prim-ministru al Republicii Moldova.

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.