Ziarul electronic al arădenilor

20 de tramvaie vechi care circulă prin Arad vor fi modernizate

Un număr de 20 de tramvaie vechi, care circulă în municipiul Arad, vor fi modernizate cu fonduri europene, iar autoritățile locale spun că se dorește o creștere a numărului de persoane care folosesc mijloacele de transport în comun.

Tramvaiele care urmează să fie modernizate au fost fabricate după 1960 și au fost achiziționate de municipalitatea arădeană după 1990, din Germania și Austria.

„Preocupați în continuare de îmbunătățirea condițiilor de transport public în Arad și în așteptarea tramvaielor Imperio, comandate deja, am lansat la începutul acestui an licitația pentru serviciile de proiectare și execuție a modernizării unui număr de 20 de tramvaie, dintre cele aflate în circulație. Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional (Regio-POR)“, a anunțat Călin Bibarț, primarul interimar al municipiului Arad.

Tramvaiele vor fi refăcute complet, atât în interior, cât și în exterior, și vor fi dotate cu instalații de climatizare, echipament de acces pentru persoane cu dizabilități locomotorii și instalații de absorție și refulare a aerului.

Primăria Arad a lansat licitația, iar modernizarea face parte dintr-un proiect mai amplu, care mai cuprinde cumpărarea de tramvaie noi de la SC Astra Vagoane, implementarea unui sistem electronic de taxare, sisteme de localizare a vehiculelor, dotarea cu camere de supraveghere, sisteme acustice de informare a pasagerilor, dar și reabilitarea liniei de tramvai de pe strada Pădurii, pe tronsonul cuprins între străzile Abatorului și Condurașilor.

Valoarea proiectului pentru modernizarea celor 20 de tramvaie este de peste 15,6 milioane lei.

„Pe lângă tramvaiele noi pe care Primăria Arad le achiziționează, ne dorim ca și din celelalte, care mai pot fi refăcute, să le refacem. Și nu este vorba de o refacere de fațadă, ci de o reparație capitală mare. Dorim ca, în câțiva ani, flota Companiei de Transport Public să fie, la un moment dat, compusă din tramvaie noi sau aproape noi, cu reparația capitală făcută. Acest lucru se va regăsi în confortul călătorilor. Evident, ne dorim și noi un număr cât mai mare de călători care să circule cu tramvaiul și să nu mai fie folosite vehiculele care poluează și aglomerează orașul“, a mai spus Bibarț.

Compania de Transport Public Arad are în parcul propriu un număr de  150 de tramvaie.

Ofertele la licitație pot fi depuse până la data de 11 februarie, iar câștigătorul va fi anunțat până cel târziu în cea de-a două jumătate a anului 2020.

Primăria Municipiului Arad a anunțat, anul trecut, că va achiziționa 28 de tramvaie noi de la SC Astra Vagoane Călători, în următorii patru ani, contractul, în valoare de 218,8 milioane lei, fiind semnat, o parte din fonduri fiind deja obţinute de la Uniunea Europeană.

Contractul a fost semnat în 2019, în luna mai, vizează achiziţia tuturor celor 28 de garnituri, în următorii patru ani, şi are o valoare de 218,8 milioane de lei, cu TVA inclus, faţă de 240 de milioane de lei, sumă estimată de municipalitate înainte de licitaţie.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.