Ziarul electronic al arădenilor

140 de persoane care locuiesc fără forme legale în Arad, depistate de autorități

Un număr de 140 de persoane care locuiesc fără forme legale în municipiul Arad au fost depistate de polițiștii locali, în cinci zile.

În perioada 1 – 5 februarie, polițiștii locali cu atribuții de evidența persoanelor din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad au identificat 140 de persoane care locuiesc în municipiul Arad fără forme legale, respectiv fără să existe o solicitare de schimbare a domiciliului ori stabilire a mențiunii de reședință în localitate“, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Generale Poliția Locală Arad.

Persoanele au fost depistate în urma activităților de control desfășurate în  48 de asociații de proprietari.

„Situațiile respective de încălcare a prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români au fost identificate în doar 5 zile. 12 responsabili ai cărților de imobil nu și-au îndeplinit obligația de întocmire/actualizare a acestora“, au precizat reprezentanții DGPL Arad.

Conform actului normativ menționat, titularul actului de identitate ori reprezentantul legal al acestuia are obligația să solicite Serviciului Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor un nou act de identitate în termen de 15 zile de la schimbarea domiciliului, respectiv  15 zile de la mutare, în cazul stabilirii mențiunii de reședință, dacă locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuința secundară.

„Reiterăm faptul că, în paralel cu verificarea cărților de imobil, care se desfășoară pe tot parcursul anului, agenții poliției locale vor controla, totodată respectarea dispozițiilor Legii nr. 260/2008, republicată privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. Deocamdată, polițiștii locali procedează la notificarea persoanelor fizice/juridice/asociațiilor de proprietari privind obligativitatea asigurării locuințelor împotriva dezastrelor naturale.

După încheierea etapei de informare prin intermediul mass-media, social-media, contacte cu asociațiile de proprietari și schimb de documente cu organismele reprezentative ale acestora, agenții constatatori din poliția locală vor începe activitatea de sancționare a deținătorilor de imobile care nu au încheiat contractele de asigurare obligatorie. Proprietarii care nu figurează în listele centralizate de Primăria Municipiului Arad cu date de la societățile de asigurare, vor fi invitați la sediul DGPL, unde se va proceda la aplicarea amenzii prevăzute de lege“, se mai arată în comunicatul de presă.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.