Ziarul electronic al arădenilor

1 Decembrie

1835: Hans Christian Andersen publică prima sa carte de povești.

1864: Decret privind înființarea „Casei de Depuneri și Consemnațiuni”.

1878: A fost instalată prima linie telefonică la Casa Albă.

1906: La Paris a fost inaugurată prima clădire destinată cinematografului, „Cinema Omnia Pathe”.

1910: În timpul așa-numitei “Epoca de Aur de cercetare a Antarcticii”, nava Kainan Maru sub comanda japonezului Shirase Nobu părăsește portul Tokyo spre Antarctica. Expediția durează până la 20 iunie 1912.

1916: Primul Război Mondial: La București s–a instalat administrația militară germană. Valoarea totală a pagubelor provocate de ocupație se ridică, în noiembrie 1918, la aproape 18 miliarde lei aur.

1917: Ia ființă „Agenția Telegrafică din Petrograd” (TASS, azi ITAR–TASS ).

1918: Transilvania se unește cu Regatul României, format din principatele unite ale Moldovei și Țării Românești.

1918: Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croația, Dalmația, Voivodina și Bosnia și Herțegovina se unesc în “regatul sârbilor, croaților și slovenilor”.

1919: Este investit primul guvern de coaliție din istoria interbelică a României, condus de Alexandru Vaida-Voievod

1919: Inaugurarea Teatrului Național Românesc din Cluj, cu spectacolul “Se face ziua” și “Poemul Unirii” de Zaharia Bârsan, primul director al teatrului.

1920: Consiliul orășenesc al orașului Brașov a donat Castelul Bran Reginei Maria a României, ca semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

1925: Sunt semnate la Londra Acordurile adoptate la Conferința de la Locarno (Elveția) între Franța, Anglia, Belgia, Italia, Polonia, Cehoslovacia și Germania, ce prevedeau respectarea granițelor stabilite prin Tratatul de la Versailles și a Acordurilor de demilitarizare a zonei Rinului.

1936: Este inaugurat Arcul de Triumf, în prezența regelui Carol al II–lea și a reginei Maria.

1947: Legația română de la Praga devine ambasadă.

1948: Prin Decretul nr. 358 se dispunea “revenirea comunităților locale (parohii) ale cultului greco–catolic la cultul ortodox român” și încetarea funcționării organizațiilor centrale și statuare ale cultului greco–catolic – desființarea cultului.

1953: Rosa Parks a fost arestată la Montgomery, Alabama, SUA, pentru că a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb.

1959: Este semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare în Antartica. Tratatul este semnat de 12 națiuni, printre care și SUA.

1963: Ridicarea legațiilor româna și britanică de la Londra și de la București la rangul de ambasade.

1990: La Alba Iulia a avut loc ședința solemnă a Parlamentului României consacrată sărbătoririi zilei de 1 Decembrie. Aceasta devine pentru prima dată Ziua Națională a României

1990: S-a încheiat operațiunea de săpare a tunelului între Marea Britanie și Europa, unind astfel pentru prima dată continentul european de insulele britanice.

1995: A emis pentru prima dată, prima dintr-o serie de televiziuni „Media Pro”, Pro TV.

2005: Marea Britanie: Casa de licitații Sotheby’s scoate la licitație un manuscris unic scris de marele compozitor Ludwig van Beethoven și care a fost pierdut pentru mai mult de un secol. Prețul de deschidere al vânzării a fost estimat la peste 1 milion de lire sterline.

2007: Se lansează în limba română volumul 7 din seria Harry Potter: Harry Potter și Talismanele Morții.

2009: Intră în vigoare Tratatul de la Lisabona

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.