Ziarul electronic al arădenilor

Viitură în zona Buceava–Șoimuș. Primul bilanț al pagubelor anunțat de autorități

Zeci de familii nu se pot întoarce în casele lor după inundaţiile care s-au produs, duminică, în zona Brazii – Gurahonţ, a afirmat, duminică, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca, arătând că „o catastrofă de o asemenea amploare nu a mai fost consemnată niciodată“ în această zonă.

Iustin Cionca spune că viitura a luat viaţa unui bărbat în vârstă de 75 de ani.

„Viitura din judeţul Arad a făcut o victimă, un bărbat în vârstă de 75 de ani, luat de ape cu tot cu casă. Câteva zeci de familii vor trebui evacuate, din primele informaţii. Peste 60 de case şi trei kilometri de drum au fost distruse. O catastrofă de o asemenea amploare nu a mai fost consemnată niciodată aici. Am instituit o celulă de criză la nivelul Consiliului Judeţean şi l-am desemnat coordonator pe vicepreşedintele Răzvan Cadar“, a anunţat preşedintele CJ Arad.

El a adăugat că a mobilizat echipele de intervenţie ale Consiliului Judeţean.

„Colaborăm cu autorităţile din zona Brazii-Gurahonţ, unde este cea mai dramatică situaţie. Judeţul nostru este în faţa unei catastrofe la nivel zonal, aşa cum nu am mai avut demult. Am anunţat Ministerul Mediului, Guvernul României, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Bazinală Crişuri, unde domnul director Pasztor s-a mobilizat cu utilaje în ajutorul judeţului Arad. La Şoimuş şi Bucea toate gospodăriile, aproximativ 60, sunt afectate. Prefectul judeţului este şi el prezent şi a convocat Comitetul de Urgenţă la nivel local, urmând ca dimineaţă să se reunească şi la nivel judeţean. Guvernul poate acorda un ajutor de urgenţă de până la 10.000 de lei şi vom solicita de urgenţă acest ajutor, care însă este insuficient“, a mai spus Cionca.

Conform sursei citate, asfaltul „a fost smuls“ de ape pe o lungime de trei kilometri, iar refacerea caselor afectate de viitură „va dura mult şi va fi costisitoare“.

Primarul comunei Brazii, Vasile Vesa, a declarat, pentru Agerpres, că „o ploaie torenţială a produs pagube mari, a rupt drumuri, a inundat gospodării şi case, iar viitura a luat maşini“.

„Apa a avut un metru pe străzi, viitura a venit de pe dealuri, dar s-au revărsat şi pâraiele. Cred că au fost 200 de litri pe metru pătrat de precipitaţii“, a spus edilul, care a anunţat că încă se evaluează pagubele, pentru că în anumite zone locuite nu s-a putut ajunge din cauza apelor.

Potrivit unui comunicat al IGSU transmis, duminică, manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate, sub incidenţa cărora este şi judeţul Arad, a generat o viitură în zona Buceava-Şoimuş, din cauza scurgerii apei de pe versanţi.

ISU Arad a transmis, duminică seară, situația intervențiilor finalizate:

– evacuat apă în localitatea Buceava-Soimuș: 14 case inundate, 4 persoane salvate din podul a două case, o persoană decedată;

– localitatea Gurahonț: un autoturism în care se aflau 4 persoane (3 adulți și un minor) a fost surprins de apă pe DJ 708, persoanele au fost salvate;

– localitatea Mădrigești: 3 curți inundate;

– localitatea Buceava-Soimuș: 150 persoane afectate, 5 case distruse, 50 gospodării avariate

– localitatea Brazii: 4 persoane afectate, o locuință afectată

– DC afectat: 3 (localitatea Buceava-Șoimuș)

– drum agricol distrus: 1,5 km (între Buceava Șoimuș – Brazii)

-străzi afectate: 2 (UAT Brazii)

Forțe și mijloace: 3 APIC, 1 A3000, 6 MP, 1 ACI, 3 ofițeri, 31 subofițeri

„Intervențiile continuă atât pentru evacuarea apei din case, cât și din fântâni. Pagubele stabilite la case și infrastructură sunt la o primă recunoaștere“, a transmis ISU Arad.

foto&video: ISU Arad

Prefectul Aradului: S-a realizat o primă evaluare a pagubelor și s-au discutat primele măsuri de ajutorare a populației

Viitură în zona Buceava-Șoimuș. În sprijinul oamenilor au intervenit pompierii și jandarmii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.