Un exerciţiu amplu de protecţie civilă în caz de inundaţii, la care participă mai multe state europene, este în desfăşurare în judeţele Arad şi Timiş, unde au ajuns forţe din Belgia, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Spania, Lituania, Letonia şi Estonia, pe lângă cele din România.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), exerciţiul are loc în perioada 20 – 23 octombrie, cu module de intervenţie organizate la nivelul statelor membre şi cele participante la Mecanismul European de Protecţie Civilă (UCPM), în cazul inundaţiilor.
Scenariul exerciţiului are un caracter semi-fictiv, activităţile desfăşurându-se în statul „Modulistan“, sever afectat de inundaţii, care solicită asistenţă internaţională pentru trimiterea unor module specializate – pompe de mare capacitate, instalaţii pentru purificarea apei, salvarea victimelor inundaţiilor cu ajutorul bărcilor şi tabără temporară pentru sinistraţi.
Exerciţiul Internaţional de Protecţie Civilă EU ROMODEX s-a derulat, în prima zi, prin simularea procedurilor de trecere a frontierei şi de control vamal, fiecare participant fiind nevoit să prezinte, pe lângă documentele de identitate, certificatul verde electronic care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau să dovedească trecerea prin boală în ultimele 180 de zile.
Ulterior, la Centrul de Recepţie/Plecare – RDC (Reception/Departure Center), şefii modulelor de intervenţie au primit informaţii generale referitoare la scenariul exerciţiului, autorităţile locale responsabile cu managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi despre ceilalţi actori prezenţi în teren.
Au fost instalate modulele specializate în tabăra de operaţii, urmând ca după şedinţa de coordonare cu autorităţile locale, liderii modulelor să primească primele misiuni care pot consta în evaluarea situaţiei din teren, în zonele afectate, şi pregătirea acestora pentru primele intervenţii care vor avea loc începând de joi seară şi pe tot parcursul nopţii de joi spre vineri.
Echipele din ţările participante folosesc instalaţii de purificare a apei, echipamente pentru salvarea victimelor inundaţiilor, pompe de mare capacitate, fiind amenajată şi o tabără pentru sinistraţi.
„Rolul acestui exerciţiu este de a verifica şi de a actualiza procedurile de lucru ale echipelor de intervenţie şi de a consolida relaţiile de cooperare şi coordonare între statele participante“, a transmis DSU.
foto: ISU Arad