Ziarul electronic al arădenilor

Un centru pentru copii cu dizabilităţi mintale a fost deschis la Arad

Un centru pentru copii cu dizabilităţi mintale a fost inaugurat, miercuri, în municipiul Arad, după o investiţie de două milioane de lei, parte a unui proiect mai amplu care include alte două centre pentru copii cu dizabilităţi, cu o valoare totală de peste cinci milioane de lei, 98% din finanţare fiind din fonduri europene nerambursabile.

Centrul de zi şi recuperare pentru copii cu dizabilităţi mintale „SIMBA” a fost deschis pe str. Tudor Vladimirescu, într-o clădire reabilitată complet şi are 76 de locuri.

Proiectul a fost derulat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad şi a beneficiat de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Potrivit autorităţilor, copiii cu dizabilităţi mintale şi familiile acestora din municipiul Arad şi din localităţile limitrofe vor beneficia de servicii specializate de recuperare la cele mai înalte standarde. Se urmăreşte prevenirea abandonului şi a instituţionalizării copiilor cu astfel de afecţiuni, prin asigurarea pe timpul zilei a unor activităţi de îngrijire, abilitare/reabilitate, recuperare, socializare, dezvoltarea autonomiei personale şi a deprinderilor de viaţă independentă, cât şi a unor activităţi de consiliere şi sprijin pentru părinţi sau reprezentanţii legali.

Copiii vor beneficia inclusiv de kinetoterapie, logopedie, consiliere psihosocială şi suport emoţional. În centru lucrează trei psihologi, doi logopezi, doi referenţi educatori, doi psihopedagogi, un asistent social, un kinetoterapeut şi un maseur.

„Pentru că ştim că nu există astfel de servicii la nivelul tuturor localităţilor din judeţ, iar copii cu probleme sunt în tot judeţul, vom avea şi echipe mobile care să vină în sprijinul beneficiarilor acasă la ei. Nu vom acoperi toate solicitările, dar ne dorim să mai dezvoltăm proiecte similare cel puţin în marile oraşe din judeţ”, a declarat directorul DGASPC Arad, Erika Stark.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, a declarat că va sprijini înfiinţarea de noi centre.

„Îmi doresc să acordăm genul acesta de servicii tuturor copiilor aflaţi în această situaţie şi familiilor din care provin. Astăzi am făcut această investiţie în municipiu, dar în viitor vom avea proiecte similare cât mai aproape de beneficiarii din judeţ”, a spus Cionca.

Conform statisticilor DGASPC Arad, în judeţ există 404 de copii diagnosticaţi cu dizabilităţi mintale, cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.

Centrul „SIMBA” a costat 2.072.290 lei, dar face parte dintr-un proiect mai amplu care mai include două centre pentru copii cu alte tipuri de dizabilităţi, care urmează să fie deschise. Valoarea totală a celor trei centre depăşeşte suma de 5.000.000 de lei.

sursa: Agerpres

foto: DGASPC Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.