Ziarul electronic al arădenilor

Tu știi riscurile mediului online? Iată la ce să ai grijă pentru a fi în siguranță!

Internetul a fost o revoluție tehnologică ce a avut repercusiuni în toate celelalte industrii, sub o formă sau alta. Deși a adus numeroase beneficii în viața de zi cu zi, care au crescut constant, a reprezentat și un prilej prin care anumite persoane să profite de alți utilizatori ai mediului online.

De-a lungul anilor, problemele de acest fel au fost remediate, în mare parte, dar rămân în continuare câteva riscuri majore. Fiecare persoană are datoria de a le avea în vedere și de a le combate, prin mijloacele adecvate, protejându-și pe cât se poate de mult datele personale.

Există foarte multe situații de acest fel, una dintre cel mai des întâlnite fiind fraudele și ilegalitățile desfășurate în cadrul jocurilor de noroc virtuale. Dacă vrei să previi folosirea ilegală a datelor personale, urmărirea tranzacțiilor pe care le faci și furarea cardurilor bancare, atunci alege un cazino licențiat la care să-ți desfășori activitatea.

La un operator care este atestat de ONJN, precum Get’s Bet Casino, platforma este sigură, iar orice informație personală este criptată, conform legislației. La datele tale are acces doar personalul autorizat și face acest lucru pentru a-ți verifica vârsta și faptul că nu vrei să îți începi activitatea prin fapte frauduloase.

În afară de această situație, există și alte excepții, precum introducerea datelor de pe un card bancar când faci cumpărături. În astfel de situații, înainte să introduci informațiile cerute, ține cont de alte aspecte pe care este bine să le ai în vedere, după cum poți citi în următoarele rânduri.

  1. Accesează site-uri sigure și verifică dacă au SSL

Indiferent de motivul pentru care folosești internetul, este bine să fii cât mai precaut. În acest sens, odată ce ai intrat pe un site pe care nu îl cunoști prea bine sau deloc, vezi dacă înaintea adresei sale cu “www”, este scris “https”. Prin această certificare, înseamnă că site-ul este securizat și protejat corespunzător.

Citește cât mai multe opinii despre compania de la care vrei să cumperi ceva online, pentru a vedea care au fost experiențele altor cumpărători. Multe oferte sunt false, de aceea trebuie să verifici site-ul, folosindu-te de părerile altor utilizatori, certificarea brand-ului și metodele prin care-ți oferă siguranță virtuală platforma.

  1. Evita să introduci date personale sau bancare pe site-uri care nu par sigure

Un al aspect foarte important pe care este bine să îl ai în vedere când folosești internetul este să ai grijă unde îți lași datele și ce informații personale sau bancare dai. Chiar dacă un site arată bine din punct de vedere vizual, chiar dacă are mesaje atrăgătoare, nu înseamnă că el este sigur.

Dacă dai anumite date unei pagini necunoscute sau care nu le criptează și protejează corespunzător, ele ar putea fi furate și folosite de altcineva. Există și câteva excepții pe care este bine să le ai în vedre, precum sunt portofelele electronice sau cazinourile, unde pentru a-ți crea cont trebuie să oferi informații precum cardul bancar sau CNP-ul. În astfel de situații este în regulă, dar doar dacă te-ai asigurat că platforma este securizată corespunzător și că este o companie de încredere.

  1. Instalează-ți un antivirus de top

O modalitate prin care poți avea grijă de dispozitivul tău, dar și de informațiile și fișierele pe care le ai pe el, este un antivirus potrivit. El trebuie să fie unul acreditat, să fie cunoscut, să aibă un pachet care să acopere cât mai multe posibile tipuri de pericole digitale. Acesta ar trebui să aibă în atenția sa atât fișierele pe care le descarci, cât și platformele pe care navighezi.

Încearcă să fii cât mai prudent când folosești internetul, indiferent de scopul pentru care îl utilizezi. Înțelege de ce anumite companii ar avea nevoie de datele tale și vezi dacă există alternative, dacă este legal să ți le ceară, dar și cum protejează informațiile respective.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.