Ziarul electronic al arădenilor

Trei persoane vindecate de COVID-19 au donat sânge pentru extragerea plasmei cu anticorpi

Trei persoane vindecate în Arad de COVID-19 au donat, în ultimele 24 de ore, sânge pentru extragerea plasmei cu anticorpi, tratamentul urmând să fie aplicat, de săptămâna viitoare, bolnavilor în stare gravă.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad, Laura Păcurar, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Consiliul Judeţean Arad, că primul donator de sânge în vederea extragerii de plasmă cu anticorpi este o asistentă medicală care s-a vindecat de boala provocată de noul coronavirus.

„Marţi am colectat sângele de la primul donator, care este o asistenţă de la Spitalul TBC. Înţelegând prin ce a trecut a fost prima care s-a oferit şi ne-a contactat (…) Suntem printre primele judeţe din ţară care s-au străduit, am pus la punct protocolul pentru a începe şi această variantă de tratament (cu plasmă – n.r.). Lumea ştiinţifică medicală a descoperit că plasma care conţine anticorpi împotriva unui virus, în condiţiile în care nu există un tratament specific antiviral şi nici vaccin, se poate administra pacienţilor bolnavi. Studii clinice efectuate la nivel internaţional au arătat că se obţin rezultate bune. E drept, este un tratament empiric, dar cu risc scăzut şi rezultate bune“, a spus Laura Păcurar.

Alte două persoane vindecate au donat sânge miercuri dimineaţă, însă plasma extrasă va fi transfuzată, la pacienţi în stare critică, doar de săptămâna viitoare, după ce va fi supusă mai multor teste.

Conform directorului Centrului de Transfuzie Sanguină, din 600 ml de plasmă vor fi pregătite trei doze de câte 200 de ml, care pot fi păstrate până la un an la temperatură de minus 25 de grade Celsius.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.