Ziarul electronic al arădenilor

Top Forbes – orașe bune pentru afaceri în 2019: Aradul, locul 4

Aradul se clasează pe locul 4 în Topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri din România în 2019, în urcare cu o poziție față de 2018, primul loc fiind ocupat București, care este urmat de Timișoara și Cluj Napoca.

Poziția geografică, conexiunea la rețeaua europeană de autostrăzi și cele patru zone industriale sunt atuurile care fac din Arad unul dintre cele mai bune orașe pentru afaceri din țară, spun cei de la Forbes.

„Aradul este unul dintre liderii industriei Smart City din România, cu 18 proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate, potrivit celui mai recent raport anunțat de integratorul de soluții inteligente Vegacomp Consulting. De altfel, autoritățile locale din Arad au ambiția ca, până în 2020, orașul de pe Mureș să devină unul dintre cele mai avansate smart city-uri din România.

Cel mai avansat sistem public de iluminare cu LED din România este amplasat la Arad. Acesta cuprinde peste 15.000 de puncte luminoase, dintre care aproximativ două treimi au fost înlocuite cu aparate de iluminat cu leduri, integrarea tuturor fiind programată până în 2020. Întregul sistem de iluminat public este programat să devină inteligent, putând fi controlat de la distanță, prin sisteme digitale, programul de funcționare și intensitatea luminii. De asemenea, municipiul Arad are active 30 de hot-spoturi, prin proiectul «Creșterea calității serviciilor de internet în Arad și Oroshaza». La acestea se adaugă aproape 330 de acces point-uri la internet, care sunt montate în cele 22 de unități de învățământ din Arad cuprinse în proiectul «Sistemul de management şi analiză a performanțelor școlare». În aceste școli, fiecare clasă are propriul catalog electronic, Primăria Municipiului Arad achiziționând 900 de tablete.

Mai mult decât atât, sistemul de supraveghere al municipiului cuprinde 84 de camere video, care funcționează non-stop, fiind în plan extinderea acestuia. Printr-o aplicație, finanțată din POSCCE, arădenii pot trimite electronic cererile, sesizările și petițiile, precum și să le urmărească stadiul. În plus, Aradul a intrat în Digitax, programul pilot, la nivel național, prin care, la finalul anului trecut, mai multe instituții dintr-un oraș sunt interconectate și schimbă informații online“, scriu cei de la Forbes.

Realizatorii clasamentului au mai spus că „domeniul automotive este, de ani buni, unul dintre factorii care au favorizat dezvoltarea economică a Aradului“.

„Printre companiile importante care activează în Arad se numără Takata România, parte a concernului japonez Takata Petri, cu activități în fabricarea pieselor și accesoriilor pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule. Bos Automotive, care produce la Arad sisteme de umbrire laterală și de acoperiș, sisteme de protecție a portbagajului, plase de siguranță, cotiere, sisteme de transport pentru călătorie, sport și hobby este un alt jucător important cu prezență în Arad“, mai menționează Forbes.

În topul întocmit de Forbes, Aradul este urmat de Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Oradea, Constanța și Iași.

Conform Forbes, metodologia prin care au fost departajate orașele este bazată pe de o parte pe peformanțele pe care le-au avut reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă, dar și rezultatele înregistrate la nivelul întregului județ – este bazată pe criterii precum: Produsul Intern Brut, salariul mediu, stocul de investiții străine directe, rata șomajului, numărul de firme active, cifra de afaceri și profitul net mediu, dar și rețeaua de drumuri publice modernizate și căile ferate, precum și stocul de locuințe sau numărul de unități de învățământ.

Toți acești indicatori au fost corelați cu dimensiunea populației și au fost acordate anumite bonificații pentru zonele care aveau unul sau mai multe aeroporturi în apropiere, dar și pentru cele care aveau în derulare mai multe proiecte de tip smart-city.

Datele statistice au ca surse Institutul Național de Statistică, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și termene.ro.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.