Legislatia cu privire la protectia mediului inconjurator cuprinde prevederi si in ceea ce priveste reducerea cantitatii de deseuri provenite din ambalaje.
Astfel, agentii economici care produc sau importa produse sub marca proprie au obligatia legala de a recicla si valorifica o cantitate minima din totalul masei de ambalaje ce rezulta in urma activitatilor comerciale.
Tintele de reciclare sunt destul de greu de respectat, perspectiva fiind ca, la gropile de gunoi, sa ajunga o cantitate cat mai apropiata de zero.
Firmele care au aceasta obligatie trebuie sa dedice timp pretios pentru colectarea deseurilor in cauza si pentru incheierea unor contracte cu reciclatori si, in plus, trebuie sa inainteze catre institutiile statului rapoarte periodice care sa arate indeplinirea obligatiilor legale. O solutie pentru evitarea acestor situatii nedorite este apelarea la o firma specializata. Aceasta va prelua obligatia de colectare si reciclare prin transferul de responsabilitate pentru deseuri, agentul economic nemaiavand, astfel, nicio indatorire. Ecosynergy.ro ofera servicii de transfer de responsabilitate si consultanta de mediu pentru o gama diversa de activitati economice, specialistii firmei fiind experti in tot ceea ce priveste legislatia cu privire la protectia mediului inconjurator.
Iata care sunt cele patru avantaje ale transferului de responsabilitate pentru deseuri de ambalaje!
Responsabilitatile in protejarea mediului inconjurator sunt unele complexe pentru agentii economici, greu de indeplinit, mai ales in conditiile in care este necesara prezenta unor specialisti care cunosc legislatia destul de complicata. Apelarea la o organizatie de transfer de responsabilitate ofera o serie de avantaje evidente:
1. Prin incheierea unui contract cu o firma de tip OTR (Organizatie de Transfer de Responsabilitate) agentul economic ce genereaza deseuri de ambalaje scapa de obligatia unei activitati dificile si cu mari sanse de eroare. Angajatii care ar fi trebuit sa faca aceste activitati pot fi implicati direct in productie sau in desfacerea marfurilor, ceea ce, bineinteles, duce la cresterea profitului.
2. Autoritatile de mediul din Romania nu mai au niciun drept in a trage la raspundere firma ce incheie un contract cu organizatia de tip OTR, toate raspunderile in ceea ce priveste adunarea, reciclarea si valorizarea ambalajelor conform tintelor asumate prin documente legislative, cazand in sarcina acesteia. Asta inseamna ca eventualele situatii problematice nu mai reprezinta o bataie de cap si o posibilitate de primire a unei amenzi pentru firma producatoare sau importatoare care genereaza deseuri de ambalaje.
3. Legislatia prevede ca, in cazul in care nu este reciclata o cantitate de ambalaje asumata conform tintelor stabilite, sa fie obligatorie plata unei taxe catre Fondul de mediu. Daca o astfel de necesitate apare, taxele vor fi platite de firma ce preia responsabilitatea si nu de catre cea care genereaza deseurile de ambalaj.
4. Firmele de tip OTR au expertiza in domeniul colectarii si reciclarii ambalajelor, ceea ce duce la optimizarea costurilor. Acest contract presupune micsorarea cheltuielilor necesare pentru indeplinirea tintelor stabilite.
In concluzie, transferul de responsabilitate pentru deseurile de ambalaje catre organizatiile de transfer reprezinta o solutie inteligenta atat pentru evitarea unor situatii problematice in raport cu autoritatile de mediu, cat si pentru optimizarea costurilor si cresterea profitului.
sursa foto: unsplash.com