Ziarul electronic al arădenilor

Titluri și distincții pentru oameni care au promovat Aradul. VEZI propunerile

Medici, sportivi, profesori, artiști plastici, care de-a lungul anilor au promovat Aradul, în țară și în străinătate, vor primi titluri și distincții în cadrul manifestărilor dedicate zilelor municipiului.

Ca în fiecare an, Primăria Municipiului organizează în cadrul Zilelor Aradului o ședință festivă a Consiliului Local Municipal, în cadrul căreia acordă titluri și distincții personalităților cu merite deosebite și pentru contribuția deosebită a acestora la dezvoltarea municipiului Arad.

Acordarea titlurilor și distincțiilor se va face la ședința festivă a Consiliului Local Municipal, care va fi organizată joi, 22 august.

Conform unui proiect de hotărâre, care va fi spus aprobării în ședința CLM Arad, a fost propusă acordarea titlului „Pro Urbe“ lui Gheorghe Săbău, teoretician multimedia, inițiator al proiectului Kinema Ikon, și ing. Nicolae Dedulea, președintele fondator al Asociației Românilor din Cehia.

În proiectul de hotărâre care va fi supus votului se arată că titlul „Pro Urbe“ se acordă lui Gheorghe Săbău „pentru implicarea în dezvoltarea relațiilor internaționale ale municipiului Arad“.

Gheorghe Sabău, născut în 1937, la Arad, este fondator al grupului/atelierului de film experimental Kinema Ikon și animator onorific în etapa expansiunii pixelilor.

În 2003, Săbău acesta a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția cu instalația interactivă „alteridem.exe_2“, iar în 2005, opera Kinema Ikon a fost expusă la Muzeul de Artă Contemporană din București.

Gheorghe Sabău este și autor de filme experimentale, instalații video și co-autor de lucrări hypermedia pe suport digital, lucrări care au participat la expoziții internaționale de artă electronică.

A redactat numeroase texte teoretice – film, video, multimedia – publicate de-a lungul anilor în revistele Echinox, Vatra, Contrapunct, Arta, Artelier, Observator cultural, Secolul 21 și Intermedia – publicație a grupului KI, cât și alte texte în cataloage prilejuite de participarea grupului Kinema Ikon la expoziții naționale și internaționale.

Ing. Nicolae Dedulea s-a născut la data de 25 decembrie 1947, a urmat cursurile Școlii Generale din comuna Covăsânț, pe care le-a absolvit cu premiul I, după care a urmat cursurile Liceului nr. 2, azi Colegiul Național „Ghiba Birta“ din Arad, pe care l-a absolvit tot cu premiul I. Ulterior, a urmat cursurile Institutului Politehnic București – Facultatea de Energetică, pe care a absolvit-o, cu rezultate bune, în anul 1970.

„În anul 1992, s-a stabilit în Cehia și și-a înființat o firmă de montaj și reparații în domeniul energetic, pe care o deține și azi. În paralel cu activitatea profesională, preocupat de faptul că, după anul 1992, destul de des, în media din Cehia, apareau articole care făceau o impresie nu tocmai plăcută despre România, a hotarit să nu demareze o polemică vizavi de aceste aspecte și a considerat că este mai bine să înceapă a arăta ce are frumos și valoros poporul român, astfel că a început să promoveze strângerea relațiilor culturale între Cehia și România în domeniul  culturii populare tradiționale. În acest sens, a dus în Cehia, la festivalurile internaționale de folclor, numeroase ansambluri de cântece și dansuri populare românesti, din diferite zone ale României, inclusiv din zona Aradului, cum sunt cele din Șiria, Covăsânt, Zimandu Nou, Macea, Zădăreni, Vladimirescu, Sântana, Olari. De asemenea, a adus în România, la diferite festivaluri, un număr mare de ansambluri din Cehia.

În semn de apreciere a contribuției  sale la strângerea relațiilor dintre Cehia și România pe tărâmul culturii populare tradiționale, lui Nicolae Dedulea i-a fost decernat, de președintele României, în anul 2009, Ordinul Meritul Cultural cu Grad de Cavaler“, se menționează în proeictul de hotărâre privind acordarea unor titluri și distincții.

De asemenea, în cadrul ședinței festive din data de 22 august, se vor acorda Titluri de Excelență pentru „merite profesionale remarcabile, precum și pentru interesul consecvent de promovare a municipiului Arad“.

Pe lista proprunerilor pentru Titluri de Excelență se află Cristian Ban (domeniul „Artă Dramatică“), prof. Marius Țiu și prof. Radu Bereteu (Educației), Anamaria Șerban (Arte Plastice), prof Mario Florescu (Muzică).

De asemenea, au fost propuși pentru Titluri de Excelență în domeniul „Sport“ fostul fotbalist Adrian Lucaci, Davidhazy Imre Istvan, antrenor de baschet, și alpinistul Ovidiu Cișmaș.

În domeniul „Medicină“, pentru activitatea medicală și contribuția adusă  la dezvoltarea sistemului medical arădean, au fost propuși pentru Titluri de Excelență lect. univ. dr. Voicu Silviu Văgălău, conf. univ. dr. Dinu Herețiu, prof. univ. dr. Maria Puşchiţa, prof. univ. dr. Dorin Lazăr, prof. univ. dr. Alexandru Pop și prof. univ. dr. Ioan Ioiart.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.