Ziarul electronic al arădenilor

Sub 15% dintre vaccinurile antigripale primite de la MS au fost administrate în Arad

Mai puţin de 15% dintre vaccinurile antigripale alocate de Ministerul Sănătăţii judeţului Arad au fost administrate până miercuri, iar stocurile se ridică la peste 32.000 de doze, astfel că reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad transmit că şi populaţia generală poate solicita medicilor de familie vaccinarea gratuită.

Directorul DSP, Horea Timiş, a declarat că judeţul Arad a primit cele mai multe doze de vaccin gripal din ultimii ani, însă în această perioadă s-a constatat că cererea pentru imunizare este mai mică decât aşteptările în cazul categoriilor de persoane cu prioritate la imunizare.

Horea Timiş spune că unii dintre bolnavii cronici şi-au procurat vaccinul din farmacii mai devreme, iar, pentru că cea mai mare parte a serului primit de la minister este încă în stocuri la medicii de familie sau în depozitul DSP, se doreşte vaccinarea şi a unei părţi din populaţia generală.

„Suntem încă în sezonul gripei şi nu este târziu să fie administrat vaccinul. Poate că unii l-au procurat pe cont propriu sau alţii consideră că nu ar mai avea efect, însă gripa va fi până în primăvară, de aceea considerăm că este importantă vaccinarea. Pentru că avem pe stoc foarte multe doze, transmitem populaţiei generale că poate solicita medicilor de familie vaccinarea gratuită, sub rezerva că au prioritate bolnavii cronici şi alte categorii de risc“, a precizat şeful DSP Arad.

El a arătat că anul acesta s-au primit de la Ministerul Sănătăţii, în mai multe tranşe, 37.096 de doze de vaccin antigripal, iar cererea a fost de 37.943. Dintre acestea, au fost administrate 4.960 de doze, adică 13%, iar pe stoc sunt 32.136 de doze, din care 12.716 se află în depozitul DSP, iar restul la medicii de familie din judeţ sau alte unităţi sanitare.

Începând de joi, DSP va distribui în judeţ şi restul cantităţii de vaccin din depozit.

Anul trecut, DSP Arad solicitase 27.424 de doze de vaccin antigripal, însă a primit de la Bucureşti doar 19.470.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.