Poliţiştii locali din Arad au constatat, într-o singură zi, șase fapte de încălcare a prevederilor HCLM nr. 162/2006 privind gospodărirea municipiului, pentru săvârşirea cărora au aplicat sancţiuni de peste 9.000 lei.
Astfel, un echipaj a identificat contravenienţii în urma unei semnalări transmise prin Dispeceratul Poliţiei Locale, de un cetăţean indignat de faptul că în zona de parcare auto din Piaţa „Mihai Viteazul“ se aflau mai multe persoane care aruncau nestingherite pe domeniul public coji de seminţe şi diferite ambalaje de alimente pe care tocmai le-au consumat, deşi la câţiva metri distanţă era amplasată platforma de gunoi. Indivizii surprinşi au fost amendaţi, fiind obligaţi să cureţe locul respectiv, aducând domeniul public la starea iniţială. „Menţionăm că potrivit actului normativ mai sus amintit, este obligatorie aruncarea oricăror obiecte, ambalaje (doze, pahare de unică folosinţă, ziare, pachete goale de ţigări, mucuri de ţigări, sticle, PET-uri, etc.) doar în pubelele special amenajate în acest sens. În situaţia nerespectării normelor de conduită impuse în spaţiul public, contravenienţii se expun la amendă, în cuantum cuprins între 1.501 şi 2.000 lei“, a informat DGPL Arad.
Migranți depistaţi într-un automarfar
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărșand au depistat, ascunşi într-un automarfar ce transporta folie de plastic, patru cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria. Migranții au fost depistați când la punctul de trecere a frontierei s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean român în vârstă de 67 de ani. Bărbatul conducea un ansamblu rutier înmatriculat în România şi transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, folie de plastic pentru societăți din Germania și Olanda. În baza profilului de risc s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit al mijlocului de transport, în urma căruia, polițiștii de frontieră au descoperit, în compartimentul pentru marfă, ascunşi printre bunurile transportate, patru cetățeni străini. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul sectorului poliţiei de frontieră pentru cercetări. În cadrul verificărilor s-a stabilit că persoanele sunt cetățeni din Etiopia și Sri Lanka.
Infracțiuni rutiere depistate de polițiști
În seara zilei de 23 mai, la sediul Serviciului Rutier s-a prezentat o femeie de 57 de ani, din Șeitin, care a sesizat faptul că în aceeași zi, în jurul orei 8.30, în timp ce conducea un autoturism pe strada Piotr Ilici Ceaikovski, a fost implicată într-un eveniment rutier, soldat exclusiv cu pagube materiale. Conform procedurii, femeia a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind o îmbibație alcoolică de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cu o alcoolemie de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat, a fost depistat, de polițiștii din Nădlac, un bărbat de 51 de ani, din acest oraș, în timp ce conducea un autoturism pe strada Ioan Slavici. În ambele cazuri a fost dispusă recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Cu dreptul de a conduce suspendat a mai fost despistată în trafic, de polițiștii de la Secția 10 Rurală Gurahonț, o femeie de 61 de ani, din Hălmagiu. Toate persoanele în cauză sunt cercetate penal, pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul circulației rutiere.
Deşeuri oprite la PTF Nădlac II
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific pentru un automarfar condus de un cetățean român. Șoferul transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, deșeuri din textile, de la societăți comerciale din Austria, pentru firme din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu 20.764 kg de deșeuri, constând în textile, pentru care șoferul nu a prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse. În consecinţă, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru mijlocul de transport în cauză, deşeurile fiind returnate societăţilor expeditoare.