Ziarul electronic al arădenilor

Spectacolul „Plapuma. Performance folcloric“, în premieră, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad

Finalul acestei săptămâni aduce pe scena Sălii Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad, un demers teatral în premieră.

Este vorba despre un spectacol performativ care poartă semnătura actorilor Calița Nantu și Ștefan Dogaru.

„Plapuma. Performance folcloric“, de și cu Calița Nantu și Ștefan Dogaru, ajunge pentru prima oară în fața publicului – sâmbătă, 16 martie, de la ora 19.00.

„«Plapuma. performance folcloric» a pornit de la niște întrebări personale: „Ce facem cu folclorul? Ce facem cu această moștenire pe care am primit-o automat în momentul în care ne-am născut aici? Putem să o revalorificăm în vreun fel?” Aceste întrebări ne-au condus spre o formă de spectacol performativ care arată felul în care noi, Calița și Ștefan, percepem folclorul cu instrumentele noastre, specifice societății și culturii secolului 21. Reprezintă modul în care noi, doi tineri din generația Z, încercăm să interacționăm cu niște forme culturale vechi pe care le-am moștenit și care ne plac foarte mult. Ne-am propus să creăm o legătură directă între lumea arhaică a folclorului românesc, pe care putem doar să ne-o imaginăm, și lumea din care noi facem parte și pe care o cunoaștem. Pentru asta ne folosim de elemente vechi – cum ar fi bocete, cântece de dragoste și dor, descântece – și de elemente noi – precum looper, microfoane și proiecții video –, toate acestea îmbinându-se într-o poveste de dragoste aflată la granița dintre vechi și nou. «Plapuma. Performance folcloric» cuprinde căutările noastre artistice din ultimii ani și este contextul în care ne putem exprima prin toate mijloacele de care dispunem“, spun creatorii spectacolului

Universul sonor al noii producții teatrale poartă semnătura Caliței Nantu. Împreună cu Ștefan Dogaru, aceasta creează și universul video. Consultant scenografie este Irina Chirilă, George Dancu semnează sunetul, iar Alex Dancu – light design-ul. Echipa este completată inspirat de Adelin Ghionghioșan (video proiecție), Emanuel Florescu (regie tehnică) și Laurian Popa (grafică afiș).

Mulțumiri speciale pentru sprijinul acordat acestui proiect sunt adresate: Irinei Chirilă, lui Cristian Ban, lui Dragos Alexandru Mușoiu și lui Alex Popa.

Următoarea reprezentație are loc duminică, 31 martie 2024, tot de la ora 19.00. Biletele pot fi achiziționate fie online, de pe platforma www.eventim.ro, fie de la casieria Teatrului Clasic. Spectacolul se joacă cu publicul pe scenă.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.