Ziarul electronic al arădenilor

Situația dezolantă în care a ajuns Moneasa, stațiunea care făcea furori printre turiști

Perla Munţilor Apuseni, aşa cum a fost supranumită staţiunea Moneasa în perioada ei de glorie, dispare încet, sub praful nepăsării.

Locul care atrăgea odinioară turiştii cu apele sale binefăcătoare, descoperite în timpul Imperiului Roman, este acum o ruină.

Indolența autorităţilor a atins apogeul în urmă cu doi ani, când au pierdut 5 milioane de euro de la Uniunea Europeană, pentru că au depus proiectul de finanţare prea târziu.

În staţiunea din judeţul Arad mai vin puţini turişti, pentru că drumul judeţean până la Moneasa nu a mai fost reparat.

Din municipiul Arad până la poalele Masivului Codru Moma sunt puţin peste o sută de kilometri, pe care şoferii trebuie să-i parcurgă în slalom printre gropi şi denivelări.

Diana Toderaș, localnică: „În urmă cu 30-40 de ani staţiunea era foarte veselă, o gamă largă de turişti, veneau tineri, bătrâni, mai ales în vacanţe, era plin de tineret, erau posibilităţi de agrement, era foarte frumos”.

Atmosfera dezolantă descurajează indiferent de vârstă. Uşile multor clădiri sunt ferecate cu lacăte, faţadele stau să cadă, iar străzile sunt pustii. Mulţi dintre optimiştii care şi-au deschis afaceri, sperând că locul va renaşte, caută acum să vândă.

Valer Pop, administrator restaurant: „Sunt multe pensiuni şi restaurante scoase la vânzare”.

Și cei care şi-au modernizat hotelurile şi pensiunile sunt conştienţi că turismul nu înseamnă doar o cameră curată cu mic dejun.

În urmă cu doi ani, 5 milioane de euro de la Uniunea Europeană le-au scăpat printre degete autorităţilor, care au depus cu întârziere proiectul de finanţare. Deşi staţiunea are nevoie de reparaţii, primarul, aflat la al doilea mandat, crede că principala problemă e drumul de acces.

Ioan Herbei, primar Moneasa: „Din păcate aceasta dezvoltare lasa de dorit, principlul motiv acesta este al infrastructurii drumului, care lăsa de dorit, de la Arad la Moneasa pe o distanţă de 100 de km”.

Între timp, Consiliul Judeţean a scos la licitaţie reabilitatea drumului, iar acum procedură este în etapa depunerii contestaţiilor. Rămâne însă problema investiţiilor din staţiune.

Medicii spun că aerul curat din Moneasa întăreşte imunitatea, plămânii, tratează insomniile şi durerile de cap. De asemenea, apele sunt bune pentru sistemul nervos şi aparatul locomotor.

Moneasa a fost declarată staţiune în 1886. Acum mai are 1.700 de locuri de cazare, în hoteluri, vile şi pensiuni.

sursa: stirileprotv.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.