Ziarul electronic al arădenilor

Sesizare penală după ce 5,5 hectare dintr-o arie protejată au fost incendiate

Comisarii Gărzii de Mediu Arad au făcut sesizare penală după ce o suprafaţă de 5,5 hectare dintr-o arie protejată a Defileului Mureşului a fost incendiată de două ori în cursul lunii martie, proprietarul terenului de pe care a pornit focul fiind identificat, însă nu şi autorul.

Garda de Mediu Arad a informat, vineri, că aria protejată afectată se află în zona Bârzava – Lalaşinţ.

„Terenurile incendiate se află în interiorul ariei naturale protejate ROSAC (ROSCI0064) Defileul Mureşului şi în vecinătatea sitului de protecţie specială avifaunistică ROSPA0029 Defileul Mureşului Inferior-Dealurile Lipovei ROSPA0029, Defileul Mureşului Inferior-Dealurile Lipovei”, a precizat sursa citată.

Comisarii spun că locul a fost afectat de două incendii, la o distanţă de câteva zile, iar în urma cercetărilor a fost identificat proprietarul terenului de pe care a pornit focul, însă ancheta urmează să stabilească cine este autorul incendierii.

Pentru incendierea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase amenzile sunt cuprinse între 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Totuşi, este infracţiune dacă sunt afectate ariile protejate sau terenurile supuse refacerii ecologice, iar pedeapsa prevăzută este închisoare de la trei luni la un an sau amendă.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.