Ziarul electronic al arădenilor

Semnături pentru realizarea drumului expres Arad – Oradea

Autoritățile din Arad și Bihor au semnat, marți, parteneriatul de implementare pentru realizarea drumului expres Arad – Oradea și acordul de asociere în vederea achiziționării în comun a serviciilor de actualizare a studiului de fazabilitate în vederea realizării acestui proiect.

Documentele au fost semnate de la sediul Consiliului Județean Arad, de Călin Bibarț, primarul municipiului Arad, Florin Birta, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, și Iustin Cionca, președintele CJ Arad.

Drumul expres Arad – Oradea va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulaţie pe sens pe o distanţă de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanţă de 43,5 kilometri şi profil de drum expres cu două benzi pe sens pe 76,4 kilometri.

Proiectul include realizarea a cinci drumuri de legătură cu profile diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte şi a 12 noduri rutiere.

Drumul expres ar urma să fie legat de autostrăzile A3 şi A1.

„Dincolo de unirea celor două municipii și a celor două județe, Bihor și Arad, noi, ca oraș, avem un interes major și punctual, respectiv cartierul Gai, care în momentul de față este străbătut de o centură cu traficul intens specific. Drumul expres Arad – Oradea nu numai că va lega autostrada noastră în regim de centură cu autostrada Borș – Oradea, dar, mai mult decât atât, el va ocoli și cartierul Gai și astfel vom obține o nouă centură a orașului care va scoate tot traficul greu din cartier și din oraș.  Astfel se va închide inelul cu centura de Sud-Est, pe care o construiește Consiliul Județean Arad în oglinda acestui proiect“, a afirmat Călin Bibarț.

Lucrările la drumul expres Arad – Oradea au urma să înceapă în anul 2021, conform Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Valoarea estimată a investiţiei este de 1.356.000.000 euro, iar traseul pe care se vor executa lucrări este de 134,6 kilometri.

„Faptul că astăzi stăm la această masă și ne angajăm într-un proiect comun, cel mai important de acest fel de la nivel național, este o normalitate. Așa cred eu că trebuie să funcționeze relația dintre două județe vecine care își cunosc interesele și își respectă cetățenii. (…) Drumul expres între Arad și Oradea este mai mult decât o cale de acces. Este un model de bune practici, de politici locale, regionale eficiente. Și nu întâmplător un astfel de proiect are loc în vestul României, acolo unde administrațiile au probat eficiență la atragerea fondurilor europene, la implementarea unor proiecte de mare anvergură în domeniul infrastructurii, dar și al sănătății publice sau al serviciilor sociale.

Consiliul Județean Arad a accesat 21 de proiecte europene majore în perioada 2016 – 2020, în valoare de 600 de milioane de lei, și lucrează deja la proiecte noi în valoare de peste 50 de milioane de euro pentru ciclul financiar 2021-2027 în domeniul infrastructurii rutiere. La asta se adaugă proiectele în curs, de 97 de milioane de euro, pe care le-am implementat sau le implementăm în domeniul sănătății publice, pentru construirea celor cinci spitale noi. Și, nu în ultimul rând, ne concentrăm pe proiectul de un miliard de euro al drumului expres Arad – Oradea, care ne dorim să fie asumat ca o prioritate și la nivel național.“, a declarat Iustin Cionca.

Consilierii judeţeni din Bihor au aprobat, zilele trecute, proiectul de hotărâre prin care Consiliul Judeţean Bihor devine autoritate contractantă pentru realizarea drumului expres Oradea – Arad.

„E un proiect important pentru zona de Vest a României. Va fi un punct de dezvoltare pentru ambele județe, pentru ambele municipii reședință de județ și în ceea ce mă privește voi face tot ceea ce ține de mine ca acest proiect să devină realitate. Timpul ne presează trebuie să demarăm cât mai repede procedurile de licitație pentru selectarea unei firme care să actualizeze acest studiu de fezabilitate abandonat de 10 ani de zile și de asemenea în etapa imediat următoare după depunerea cererii de finanțare și aprobarea acesteia să demarăm procedura de licitație pentru selectarea unui constructor în așa fel încât să putem derula cât mai repede o bună parte din lucrările de construcții în actualul exercițiu financiar”, a declarat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

În iunie 2019, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus primele documentaţii la Consiliile Judeţene Arad şi Bihor pentru realizarea drumului expres Arad – Oradea, un proiect estimat la 1,35 miliarde de euro. Documentele au fost depuse în vederea obţinerii certificatului de urbanism pentru realizarea lucrărilor.

Pentru acest proiect, studiul de fezabilitate are avizul Ministerului Transporturilor încă din 2008, dar autorităţile au arătat că e necesară o actualizare a documentului.

Finanţarea proiectului ar urma să se facă prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.