Ziarul electronic al arădenilor

România trece la ora oficială de iarnă

România trece în noaptea de sâmbătă, 27 octombrie, spre duminică, 28 octombrie, la ora oficială de iarnă, când ora 4.00 va deveni ora 3.00.

În acest an vom dormi mai mult cu o oră în noaptea de sâmbătă spre duminică, când are loc trecerea la ora de iarnă.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard ce ţine de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită “timpul legal român”.

În luna septembrie a acestui an, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide odată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Motivele pentru renunţarea la schimbarea sezonieră a orei sunt legate de studiile efectuate în ultimii ani care au arătat că această practică, în special trecerea la ora de vară, când în noaptea respectivă se doarme cu o oră mai puţin, provoacă în multe cazuri probleme de sănătate, inclusiv infarct sau depresie, şi duce la creşterea accidentelor rutiere.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, fiecare stat membru al UE ar trebui să comunice, până în aprilie 2019, dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. În acest context, ultima trecere obligatorie la ora de vară ar urma să aibă loc duminică, 31 martie 2019.

Ulterior, statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră a orei duminică, 27 octombrie 2019. După această dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă. Tot acest calendar depinde însă de adoptarea propunerii Comisiei de către Parlamentul European şi Consiliu, până cel mai târziu în martie 2019.

CFR a anunţat că schimbarea la ora de iarnă în 2018 nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Astfel, trenurile surprinse în circulaţie de trecerea la ora de iarnă vor staţiona în gări, dar mersul trenurilor nu se va schimba.

În noaptea 27/28 octombrie 2018, când ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale, informează CFR Călători.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.