Sute de credincioşi din vestul țării au fost, joi, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog din județul Arad, pentru a participa la slujbele de sfinţire a apei.
Cu această ocazie s-au oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare şi Slujba Agheasmei celei Mari.
Conform unei tradiţii vechi de câteva sute de ani, cu această ocazie au fost sfinţite şi apele râului Mureş, care curge prin apropierea mănăstirii.
După slujba oficiată în biserică, mănăstirii, preoţii şi călugării, împreună, cu credincioşii, s-au dus pe malulul Mureşului, unde PS Emilianul Crișanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a oficiat o slujbă specială de sfinţire a apei, inclusiv a râului Mureș.
„Prezența noastră pe malul râului Mureș, în apropiere de Mănăstirea Hodoș- Bodrog, arată ca o icoană a Botezului de la Iordan. Râul Mureș este Iordanul Transilvaniei și al Banatului. Prin Botez, Domnul Hristos a sfințit materia, iar noi cu apa sfințită sfințim casele și locurile în care trăim și muncim, aducând cu ea binecuvântarea Iordanului. Apa înseamnă viață, iar apa sfințită înseamnă viață în lumina harului lui Dumnezeu. Să ne sfințim și să ne luminăm viața prin participarea noastră activă la Sfânta Liturghie, la Tainele, Ierurgiile și Slujbele Sfintei noastre Bisericii”, a spus PS Emilian Crișanul.
După sluba de sfințire a apei, credincioșii și-au luat Agheazma Mare, pe care au dus-o acasă.
Preoții spun că oamenii obișnuiesc ca în aceste zile, atât în ajunul praznicului, cât și în ziua praznicului, să meargă către sfintele biserici și să-și ia Agheasmă.
„Adică apă sfințită cu puterea duhului sfânt. Apă sfințită pe care ei o consumă, timp de opt zile, pe nemâncate, până în 14 ianuarie. Această apă are proprietăți sau efecte tămăduitoare. Nu numai tămăduitoare de bolile cele sufletești, dar și de bolile cele trupești și ea se păstrează în case la loc de cinste, cu multă evlavie. Pentru că este izgonitoare a puterilor diabolice, de multe ori, a puterilor diavolului. Cu această apă se stropesc casele și împrejurimile lor, pentru a-l simți mai aproape de Dumnezeu și puterea harica, care lucrează prin aceasta. Această apă sfințită este una dintre minunile care se săvârșește în biserica noastră și datorită faptului că ea nu se strică niciodată“, spun preoții.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă.
Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea.
Conform unor mărturii, mănăstirea a luat fiinţă după ce un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ Icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus, icoană făcătoare de minuni. Exact pe acel loc, credincioşii au construit o biserică, unde se află mănăstirea şi unde, şi astăzi, se mai păstrează Icoana.