Ziarul electronic al arădenilor

Primăria Arad se opune construirii unui complex rezidențial pe terenul unde a funcționat „Tricoul Roșu“

Primăria Arad va bloca construirea unui complex rezidenţial în centrul oraşului, pe terenul fostei fabrici de textile „Tricoul Roşu“, prin demararea procedurii de expropriere, administraţia locală dorind să amenajeze pe acesta un parc public.

Primarul interimar, Călin Bibarţ, a declarat, vineri, că municipalitatea demarează „procedura exproprierii de interes public“ în cazul terenului fostei fabrici „Tricoul Roşu“, de aproximativ 2 hectare, situat în zona ultra-centrală a oraşului.

„Am luat decizia după ce proprietarul terenului (o firmă din Timişoara – n.r.) ne-a transmis o adresă prin care informează că doreşte să întocmească un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea pe acel teren a unui complex rezidenţial cu funcţiuni complementare, în regim de înălţime S+P+10E. În urmă cu doi ani, noi am iniţiat negocieri cu proprietarul în vederea achiziţiei terenului, dar ne-au tot plimbat cu hârtiile fără să ne răspundă concret“, a declarat Bibarţ.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, proprietarul terenului vrea să ridice blocuri cu zece etaje într-o zonă deja foarte aglomerată a oraşului, în care lipseşte spaţiul verde.

„Am semnat azi (vineri – n.r.) adresa prin care le-am răspuns ferm că nu se va construi niciun bloc acolo, unde ne dorim un parc, spaţii de joacă pentru copii, un complex legat de parcul şi lacul Pădurice. Urmează să începem procedurile legale pentru expropriere“, a declarat primarul.

Bibarţ consideră că procedura legală ar putea dura un an şi s-ar putea ajunge în instanţă, dar proprietarul va putea contesta doar preţul primit, nu şi exproprierea, pentru că terenul va primi utilitate publică.

Primarul nu a precizat dacă s-au estimat costurile exproprierii şi ale investiţiei ulterioare.

În urmă cu trei ani, fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, lansa ideea achiziţiei terenului fostei fabrici „Tricoul Roşu“ cu scopul amenajării unui parc. Discuţiile cu firma care deţine terenul nu au ajuns la nicio finalitate, iar în 2018 primarul declarase că s-a renunţat la idee pentru că investiţia ar fi prea mare pentru bugetul local.

Fabrica de textile „Tricoul Roşu“ a fost închisă în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar ulterior, clădirile au fost demolate, terenul fiind acoperit cu buruieni şi vegetaţie deasă, ceea ce îi face pe mulţi oameni ai străzii să-şi găsească refugiul în acel loc.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.