Site-ul nostru web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți și personaliza experiența și pentru a afișa reclame (dacă există). Site-ul nostru web poate include, de asemenea, cookie-uri de la terți precum Google Adsense, Google Analytics, Youtube. Prin utilizarea site-ului, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Ne-am actualizat Politica de confidențialitate. Vă rugăm să faceți clic pe butonul pentru a verifica Politica noastră de confidențialitate.

Postul Paștilor. Începe cea mai importantă perioadă de post din calendarul creștin

Postul Paștilor, cunoscut și sub denumirile de Păresimi sau Patruzecimea, este cel mai lung și aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe.

În primele trei secole ale creștinismului, durata și tipologia postului variau semnificativ. La sfârșitul secolului al III-lea, Postul Paștilor a fost structurat în două perioade distincte: Postul Păresimilor, care se desfășura până la Duminica Floriilor, și Postul Paștilor (săptămâna mare), care se întindea din Duminica Floriilor până la Învierea Domnului, scrie doxologia.ro

Denumirea de „Păresimi” sau „Patruzecime” provine din tradițiile biblice legate de perioada de 40 de zile de post, fiind inspirată din exemple veterotestamentare precum potopul, rătăcirea poporului evreu prin pustie și postul Mântuitorului înainte de începerea misiunii sale. Acest post de 40 de zile este menținut ca o pregătire spirituală intensă, care include atât post fizic, cât și o aprofundare a rugăciunii și pocăinței.

Scopul principal al Postului Mare a fost inițial pregătirea catehumenilor pentru botezul de Paști, dar și pentru întărirea sufletească a credincioșilor, pentru a-i ajuta să se apropie de Mântuitorul și să-l întâmpine cu vrednicie pe Iisus Hristos în timpul sărbătorii Învierii.

În 2025, Postul Mare începe pe 3 martie, pentru ortodocși. Aceasta este o perioadă de 40 de zile de post și rugăciune, în care credincioșii se pregătesc spiritual pentru Învierea Domnului. Postul Mare include o serie de zile de post sever, interzicerea consumului de carne și produse de origine animală.

Lăsatul secului la ortodocși este pe 2 martie

Înainte de a începe Postul Paştelui, ortodocșii marchează Lăsatul secului, adică ultima zi în care se consumă produse de origine animală. În 2025, Lăsatul secului va avea loc pe 2 martie, duminică. Aceasta este o zi de pregătire pentru începutul postului, în care credincioșii nu vor mai consuma alimentele care vor fi interzise pe parcursul Postului Mare.

Catolicii sărbătoresc Miercurea Cenușii pe 5 martie

Pentru catolici, postul începe cu o dată diferită. Miercurea Cenușii, care marchează începutul Postului Mare, va fi pe 5 martie 2025. Aceasta este o zi în care catolicii primesc cenușă pe cap ca semn al pocăinței și al dorinței de a se apropia de Dumnezeu prin post și rugăciune. În această perioadă, catolicii sunt chemați să practice milostenia, rugăciunea și postirea, pentru a se pregăti pentru Paștile care urmează.

Paștile ortodox și catolic, pe 20 aprilie

În 2025, Paștile va fi sărbătorit pe 20 aprilie, atât de ortodocși, cât și de catolici, deși în general aceste date pot varia în funcție de calendarul folosit de fiecare confesiune. Ortodocșii și catolicii vor sărbători Învierea Domnului în aceeași zi, ceea ce reprezintă un moment de unitate în cadrul tradițiilor creștine.

Cum se ține post

Tradiţia actuală a Bisericii precizează că în cursul Postului Mare se posteşte astfel:

în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă

în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă – din Săptămâna Patimilor,

la fel miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn

în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

By Actualități Arad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Știri similare

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.