Ziarul electronic al arădenilor

Peste 400 de salariaţi aflaţi în grevă, daţi în judecată de compania Astra Rail

Peste 400 de salariaţi ai producătorului de vagoane marfă Astra Rail Industries au fost daţi în judecată de companie, pentru greva începută în urmă cu câteva săptămâni, iar peste o sută dintre aceştia s-au prezentat, marţi, la Tribunalul Arad la primul termen, fiind luate măsuri speciale de acces în Palatul Justiţiei.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad, Flavius Bradin, a declarat, pentru Agerpres, că este vorba de un litigiu de muncă înregistrat în 11 iunie, care a avut termen marţi.

„A fost înregistrat un litigiu având ca obiect acţiune în constatarea nelegalităţii grevei, prin care o companie din Arad a chemat în judecată circa 400 de pârâţi angajaţi ai societăţii“, a spus Flavius Bradin.

Peste o sută dintre pârâţi s-au prezentat la primul termen, care a fost marţi, iar pentru accesul lor în Palatul Justiţiei şi în sala de judecată au fost luate măsuri speciale.

„Pentru a asigura condiţiile de securitate şi evitare a aglomerării, au fost luate măsuri prompte de către forţele de ordine şi conducerea instanţei“, a spus Bradin.

Pe litigii de muncă, acesta este unul dintre procesele cu cel mai mare număr de pârâţi care au avut loc în judeţul Arad în ultimii ani.

Contactaţi de Agerpres, reprezentanţii companiei nu au dorit să ofere mai multe informaţii despre procesul deschis sindicaliştilor, precizând că toate informaţiile furnizate în comunicatul de presă transmis la finele lunii mai, când susţineau că „greva este ilegală“, rămân valabile.

Reprezentanţii sindicali nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere.

La finalul lunii mai, Astra Rail Industries a reacţionat faţă de protestele care au avut loc în fabricile din România, între care cea de la Arad, arătând, într-o poziţie transmisă AGERPRES, că a dorit să majoreze salariile încă de anul trecut, dar „acest lucru a fost împiedicat de disputele existente între sindicatele rivale“.

În urma protestelor din fabricile din Arad, Drobeta-Turnu Severin şi Caracal, compania şi-a manifestat „îngrijorarea“ şi a arătat că „greva ilegală“ periclitează operaţiunile companiei în România şi „are un impact negativ asupra angajaţilor“.

Astra Rail are ca acţionar majoritar concernul american Greenbrier, care deţine unităţi de producţie în Arad, Drobeta-Turnu Severin şi la Caracal.

Aproximativ 100 de salariaţi ai fabricii de vagoane marfă Astra Rail Arad au protestat în stradă, în 28 mai, cerând salarii mai mari cu cel puţin 400 de lei net şi condiţii mai bune de muncă.

De la momentul acelui protest, conflictul de muncă a rămas deschis la Arad.

Pe 25 mai, angajaţi de la Fabrica de Vagoane Astra Rail Caracal au protestat în faţa unităţii, solicitând creşterea salariilor şi alinierea la veniturile lucrătorilor companiei de la unitatea din Arad. Protestatarii solicitau creşterea venitului salarial net cu 500 de lei.

Astra Rail susţine că a dorit să majoreze salariile, dar au existat dispute între „sindicate rivale“

Protest la Astra Rail din Arad. Muncitorii au cerut salarii mai mari

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.