Ziarul electronic al arădenilor

Peste 10.000 de turişti la Domeniul Regal Săvârşin, după ce a fost deschis publicului

Peste 10.000 de turişti din toată ţara, dar şi din străinătate, au vizitat Domeniul Regal Săvârşin după data de 1 mai, când acesta a fost deschis publicului, iar la finalul lunii iunie se va deschide şi Atelierul Auto al Regelui Mihai.

La solicitarea Agerpres, reprezentanţii Casei Regale au transmis, joi, că în această perioadă a fost înregistrată o medie săptămânală de 1.600 de vizitatori.

Aceştia au avut acces în Satul Regal, Muzeul Regal al Automobilului şi Parcul Regal, însă la finalul lunii iunie va fi deschis pentru public şi Atelierul Auto al Regelui Mihai.

Ziua de 9 Mai, când la Săvârşin au fost organizate evenimente cu public dedicate Zilei Europei, cu participarea Familiei Regale, a fost cea mai aglomerată, fiind înregistraţi aproximativ 2.500 de vizitatori.

Conform reprezentanţilor Casei Regale, cei mai mulţi turişti sunt înregistraţi sâmbăta, când sute de persoane ajung la Săvârşin.

Domeniul Regal a fost deschis pentru public la 1 mai, chiar dacă ceremonia oficială de deschidere a fost organizată abia în 10 Mai, de Ziua Regalităţii, când vizitatorii au fost primiţi de către Majestatea Sa Margareta, Principele Radu şi Principesa Sofia.

Conform Casei Regale, programul de vizite este următorul: luni – joi, doar pentru grupuri organizate cu rezervare prealabilă; vineri, sâmbătă şi duminică – între orele 9.00 şi 18.00. În mod excepţional, luni, în a doua zi de Rusalii, publicul va avea acces la fel ca în weekend.

Pentru vizitarea domeniului, adulţii plătesc un bilet de 30 de lei, iar copiii de peste 5 ani şi pensionarii, 15 lei.

Pentru prima dată după întoarcerea Familiei Regale în ţară, domeniul Regal de la Săvârşin este deschis pentru turişti pe toată perioada sezonului cald, din luna mai până la sfârşitul lunii octombrie.

Satul Regal este format din Muzeul Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria şi Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi Magazinul de Suveniruri.

Muzeul Automobilului este una dintre atracţiile principale, fiind inaugurat în 2011, când Regele Mihai împlinea 90 de ani. Muzeul găzduieşte câteva maşini noi şi de epocă, precum şi expoziţia de fotografii şi documente legate de pasiunea pentru automobil a Regelui Mihai.

Atelierul Auto al Regelui Mihai cuprinde piese, unelte şi accesorii originale. Atelierul este aşa cum a fost organizat de fostul rege în ultima jumătate de secol, pe perioada exilului. Piesele şi uneltele din atelier au fost aduse din Elveţia şi aşezate în aceeaşi clădire în care a funcţionat atelierul în anii 1940.

Parcul Regal are în componenţă o grădină ascunsă, un pavilion, un lac cu o insulă, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri şi bolta de glicine.

Cel mai important imobil al Domeniului Regal Săvârşin este castelul construit în perioada 1650 – 1680. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.

Lucrările de restaurare a Castelului Regal Săvârşin, începute în 2007, au fost încheiate în 2015, investiţiile fiind făcute de Familia Regală.

sursa: Agerpres

Atelierul Auto al Regelui Mihai de la Săvârșin va fi deschis publicului

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.