Ziarul electronic al arădenilor

Orga din sala de concerte a Palatului Cultural din Arad, pusă în funcțiune

Orga amplasată în sala de concerte de la Palatul Cultural din Arad a fost pusă în funcțiune, joi, seara, în cadrul unui concert care a cuprins lucrări de Johann Sebastian Bach, Franz Liszt și Camille Saint Saens.

Cu această ocazie, conducerea Filarmonicii de Stat a spus că în programul actualei stagiuni vor fi cuprinse lunar concerte de orgă.

Melomanii prezenți, joi seara, în sala de concerte au putut-o asculta pe organista Miklós Noémi, venită special de la Cluj pentru a concerta alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Arad, dar și alți doi invitați ai acesteia: violoncelistul Radu Sinaci și dirijorul Daniel Manasi.

Programul concertului a cuprins Passacaglia și fuga în do minor BWV 582 (Johann Sebastian Bach), 12 Pièces nouvelles pour orgue: In paradisum (Théodore Dubois), Preludiu și fuga pe tema B.A.C.H. (Franz Liszt), Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel și orchestră op.33 şi Simfonia nr.3 în do minor „cu orgă” op.78 (Camille Saint Saens).

Filarmonica de Stat din Arad să se numere printre puținele instituții de cultură din țară care se pot mândri cu un asemenea instrument muzical. În România, orgă mai deţin doar Ateneul Român şi Filarmonica de Stat din Târgu Mureş.

„Suntem martorii unui eveniment deosebit, pe care-l așteptăm de mai bine de trei ani. În tot acest timp au fost și momente de cumpănă, pe care le-am depășit grație echipei de consilieri din Comisia de Cultură și colegilor de la Investiții. De aceea, mă simt dator să le  mulțumesc tuturor pentru implicare și pentru faptul că au crezut în acest vis, la fel de mult ca și mine”, a declarat Ionel Bulbuc, viceprimar al municipiului Arad.

La concertul inaugural au fost prezenți viceprimarul Levente Bognar și membrii delegației din orașul Pécs, conduse de Budavári Attila, administratorul firmei ce a realizat orga.

Orga amplasată în sala de concerte a Palatului Cultural din Arad este compusă din peste 15.000 de elemente şi cântăreşte peste 13 tone, investiția municipalității fiind de aproximativ 3 milioane de lei.

Instrumentul a fost montat în sala de concerte în urmă cu câteva luni, dar a necesitat o perioadă de acomodare la condiţiile de temperatură şi umiditate din sală, o mare parte a componentelor fiind din lemn.

„Dorinţa de a avea o orgă în Palatul Cultural este veche. Ea a apărut încă din perioada în care clădirea era ridicată. În perioada inaugurării palatului, în 1913, la Arad s-a organizat o chetă, pentru strângerea banilor necesari achiziţionării instrumentului. Însă, Primul Război Mondial a făcut ca cei aproximativ 18.000 de florini adunați de la arădeni să fie folosiţi pentru a-i ajuta pe orfanii, văduvele sau pe nevoiaşii lăsaţi în urmă de marele război“, au spus reprezentanții municipalității.

În urmă cu doi ani, consilierii locali din Arad au aprobat un proiect de hotărâre privind achiziţia unei orgi cu tuburi pentru sala de concerte a Filarmonicii de Stat. Valoarea investiţiei se ridică la 2.839.454 lei, din care aproximativ două milioane de lei reprezintă valoarea orgii.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.