Ziarul electronic al arădenilor

Numărul minorilor din Arad care s-au angajat pe perioada vacanţei a crescut

Numărul minorilor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani care s-au angajat pe perioada vacanţei de vară a crescut cu 35% faţă de anul trecut, sute de contracte de muncă fiind semnate de adolescenţi în ultimele săptămâni, în judeţul Arad, majoritatea în industria prelucrătoare.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad au transmis, la solicitarea Agerpres, că în judeţ au fost semnate 630 de contracte de muncă în cazul minorilor de peste 15 ani, dintre care 177 în municipiul Arad. Spre comparaţie, în iulie 2023 erau semnate 460 de contracte de muncă (din care 91 în municipiu), ceea ce înseamnă că în acest an numărul minorilor care s-au angajat este cu 35% mai mare.

Potrivit datelor ITM Arad, majoritatea adolescenţilor s-au angajat în industria prelucrătoare (350 de contracte), urmată de comerţ (90 de contracte). Pe locul trei în topul domeniilor de activitate alese de minori este industria ospitalităţii, fiind angajaţi în hoteluri şi restaurante 62 de tineri. Domeniul construcţiilor a fost ales de 44 de adolescenţi, în timp ce în agricultură s-au angajat doar 14.

Inspectorii de muncă precizează că toţi minorii sunt încadraţi pe posturi adecvate vârstei şi abilităţilor pe care le au, fiind exclusă de legislaţie munca în condiţii periculoase în cazul lor.

Legea prevede că vârsta minimă la angajare este de 15 ani, însă doar cu acordul scris al părinţilor. În cazul celor care au împlinit 16 ani, nu este nevoie de acordul părinţilor. Totuşi, minorii nu pot lucra mai mult de şase ore pe zi şi nici mai mult de 30 de ore pe săptămână, iar salariul trebuie să fie cel puţin minim pe economie.

De asemenea, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) au declarat că absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, dacă îşi depun dosarele în maximum 60 de zile de la data absolvirii. Tinerii vor fi înregistraţi ca persoane în căutarea unui loc de muncă, iar după două luni, dacă nu se angajează, vor primi indemnizaţia de şomaj. Totuşi, cei care au refuzat un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor nu beneficiază de indemnizaţie.

În ultimele zile, conform AJOFM, tinerii au început să îşi depună dosare, în timp ce în plată se mai află doar un absolvent înregistrat anul trecut.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.