În fiecare an, în data de 9 martie sunt prăznuiţi Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia, martirizaţi în ţinutul Capadochiei, în timpul împăratului roman Licinius.
Sărbătoarea Mucenicilor marchează începutul anului agrar, un hotar între iarnă şi vară, între zilele reci specifice babei Dochia şi vremea călduroasă din zilele Moşilor.
În trecut, în unele localităţi din judeţul Arad se respectau anumite obiceiuri în această zi.
La Covăsânţ
În ziua Sfinţilor 40 de mucenici, oamenii începeau să sape în grădini. Datina era să se aprindă focuri şi să se afume gospodăria, ca să nu se apropie şerpii.
În trecut, copii băteau pământul cu maiul, să iasa căldura. În Covăsânţ, în jurul acestei sărbători, se semăna orzul.
La Căprioara
La „Sfinţi 40 de mucenici”, în Căprioara era obiceiul să se facă foc în grădini şi să se afume cu el casa, grajdul, ca să nu iasă şerpii.
Se zicea: „Să faci foc în grădină/ Să nu baje sfinţii dă vină”. Femeile coc, din mălai sau din grâu, un fel de turte în formă de 8, făcute cu ţevea de la răboi.
Ele se consumau în familie.
La Şimand
Sărbătoarea înscrisă în calendarul bisericesc la 9 martie este cunoscută în Şimand cu numele de Sfinţi. În această zi se făceau focuri în grădini şi se sărea peste ele, pentru sănătate.
De asemenea se afuma pentru şerpi. După istoricul Somogyi Gyula, a fost iniţial o veche sărbătoare păstorească, motiv pentru care, la miezul nopţii, copii de păstori mergeau pe toate uliţele, cântând şi făcând larmă cu clopoţei şi talăngi.
Practica, pe care istoricul maghiar o întâlneşte în Şumand, era o arhaică celebrare a începutului primăverii.
În Micălaca
„Mucenicii”, cum sunt cunoscuţi, constituie în mentalitatea populară un prag al primăverii, în această zi fiind săvârşite în trecut diferite acte magice menite să „descuie vara”.
În Micălaca oamenii ţin sărbătoarea religioasă, marcată în calendar cu cruce neagră, ce prăznuieşte cei 40 de creştini martirizaţi la Sevastia.
Odinioară, femeile făceau plăcinţi acre şi le împărţeau la vecini şi la neamuri de pomnă şi pentru sporul casei.
surse:
Monografia comunei Covăsânț, Rodica Colta, Doru Sinaci, Natalia Tomi, Editura Mirador 2012
Rodica Colta, Doru Sinaci, Ioan Traia – Căprioara.Monografie, Editura Mirador, 2011
Doru Sinaci, Rodica Colta, Dimitrie Otavă, Monografia Comunei Şimand
Augustin Mureşan, Doru Sinaci, Rodica Colta, Felicia Oarcea – Micălaca Monografie, Editura Mirador 2010
Creştinii îi sărbătoresc pe Sfinţii 40 de Mucenici. Tradiţii şi obiceiuri