Ziarul electronic al arădenilor

Laura Torok: „De miercuri nu mai ştiam nimic de Zsolt“

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, crede că Torok Zsolt a murit după ce o stâncă s-a desprins cu el, având în vedere că zona în care se afla, din apropierea Vârfului Negoiu, este foarte instabilă şi puţin frecventată de alpinişti. Acesta era plecat singur pe munte, într-o zonă fără semnal.

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că cel mai probabil accidentul în care a murit alpinistul Torok Zsolt s-a produs după ce o stâncă s-a desprins cu el.

„A fost unul dintre cei mai buni alpinişti din România, eu cred că s-a desprins o stâncă cu el, dat fiind faptul că acolo este o zonă foarte instabilă şi este un traseu foarte puţin frecventat de alpinişti”, a spus Adrian David.

Potrivit acestuia, căutările alpinistului au început sâmbătă dimineaţă. „Noi am primit doar în dimineaţa aceasta solicitarea (de a-l căuta-n.r), dar se pare că de miercuri nu a mai răspuns”, a mai spus şeful Salvamont Sibiu.

Acesta susţine că imediat au fost declanşate căutările şi că alpinistul a fost localizat cu ajutorul unui elicopter.

„În această dfimineaţă am aflat că Torok Zsolt, un alpinist, a dispărut în zona Munţilor Făgăraşului, am declanşat acţiunea de căutare cu echipe de la Salvamont Sibiu, Salvamont Prahova şi jandarmerie, iar în sprijin ne-au venit un elicopter de la Ministerul de Interne, de la Inspectoratul General de Aviaţie, care a survolat zona şi din elicopter s-a localizat o persoană căzută foarte aproape de Vârful Negoiu. S-au deplasat imediat echipe terestre, l-au identficat, l-au găsit pe alpinistul respectiv decedat şi s-a dispus evacuarea acestuia într-o zonă în care poate veni elicopterul pentru a-l prelua, dat fiind faptul că este foarte mult de mers”, a mai spus Adrian David.

Soţia alpinistului Torok Zsolt spune că acesta a plecat singur pe munte de mai multe zile, dar că nu şi-a făcut griji întrucât ştia că în zonă nu este semnal de telefon.

„A plecat marţi, marţi seara am vorbit cu el, era la refugiul Călţun. Miercuri dimineaţa a plecat într-o plimbare şi s-a întâmplat. Ştiind că e într-o zonă fără semnal, nu ne-am alertat foarte tare. De miercuri nu mai ştiam nimic de el. Azi dimineaţă au ajuns un grup la refugiul Călţun şi au văzut că lucrurile lui sunt acolo. Eu într-adevăr ştiam că trebuie să vină, dar ştiam că el are la el cort şi absolut tot ce are nevoie, am zis, ştie ce face. Şi dimineaţă când am aflat că i-au găsit lucrurile, am sunat imediat şi am anunţat. El trebuia duminică să se întoarcă. A plecat singur şi urma să se întâlnească cu alte persoane acolo. Asta a fost problema, că aşa ne-am sesizat că ceva nu este în regulă, fiind o zonă fără semnal”, a spus, pentru Mediafax, soţia alpinistului, Laura Torok.

Trupul alpinistului Zsolt Torok, mort, sâmbătă, în Munţii Făgăraş, va fi coborât din munte de echipele Salvamont, întrucât elicopterul solicitat pentru operaţiune nu poate interveni din cauza vremii.

„Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, elicopterul solicitat pentru evacuarea alpinistului decedat în zona Vârfului Negoiu nu au putut interveni. Se va face evacuarea acestuia pe cale terestră, de către echipele Salvamont”, a anunţat, sâmbătă seară, şeful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David.

La rândul lor, salvamontiştii din Argeş, care au participat la căutarea alpinistului, au transmis că operaţiunea a fost „cumplită”.

„Sarcina pe care am avut-o astăzi a fost cumplită! Este dureros să pierzi un prieten adevărat. Am sperat, ne-am rugat pentru el, dar moartea a fost mai puternică şi ni l-a smuls dintre noi. A fost un om minunat şi va rămâne veşnic în inimile noastre. Îl vom păstra în inimile noastre tot restul vieţii. Dumnezeu să-l ierte şi să-i primească sufletul în grădina sa, să dea putere familiei să treacă peste aceste clipe grele şi să le ofere mângâiere în aceste momente dureroase”, au transmis, pe pagina de Facebook, salvamontiştii din Argeş.

Cunoscutul alpinist arădean Zsolt Torok a murit, sâmbătă, în Munţii Făgăraş, trupul său fiind găsit în apropiere de Vârful Negoiu.

CITITI SI:

„Micul Prinț a plecat în ultima lui călătorie“. VEZI când va fi înmormântat Zsolt Torok

Alpinistul arădean Torok Zsolt, dat dispărut în Munţii Făgăraş, a fost găsit mort

„Muntele nu e un ucigaş“, spunea Torok Zsolt în 2017

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.