Ziarul electronic al arădenilor

Iohannis, despre comasarea alegerilor: Este o variantă care este posibilă constituţional

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în coaliţia de guvernare a fost o primă discuţie despre comasarea alegerilor de anul viitor, aceasta fiind o variantă posibilă din punct de vedere constituţional.

„Comasarea alegerilor se discută în partide, este o variantă care este posibilă, este posibilă constituţional, însă nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape. Este însă posibil să fie amânate localele. Dacă asta este o soluţie sau nu vom vedea pe parcurs.

Au existat prime discuţii la nivelul coaliţiei, încă se evaluează dacă aduce ceva. Dacă n-aduce nimic, nici pentru cetăţean, nici pentru partide, nu trebuie făcut. Însă, confirm, există această discuţie, soluţii tehnice constituţionale ar exista, dar ele vor putea fi puse în operă doar atunci când de aici apare un beneficiu evident“, a afirmat Iohannis.

El a adăugat că, în mod normal, în România, în 2024, „am avea cam multe alegeri“. „Este o realitate. În primăvară ar fi europarlamentare, toamna devreme ar fi locale, toamna târziu ar fi parlamentare şi toamna şi mai târziu ar fi prezidenţiale. Or, patru rânduri de alegeri complicate într-un singur an sunt problematice. Vă daţi seama că, începând din această toamnă până la sfârşitul anului viitor, ne-am afla permanent într-o competiţie electorală, cu campanii electorale, cu certuri la televizor, pe reţele sociale.

Evident, pentru dumneavoastră din media ar fi un festival, dar pentru români nu ştiu dacă ar fi un festival şi nu ştiu dacă ţinând ţara un an şi jumătate în alegeri facem un lucru bun pentru oamenii simpli. Până la urmă, oamenii vor să vadă că se ocupă cineva de problemele lor, că ţara merge înainte, că se folosesc banii europeni şi nu se discută doar la televizor, şi aşa mai departe. Deci, un temei pentru discuţie există, dar încă nu există o decizie luată“, a explicat şeful statului.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.