Ziarul electronic al arădenilor

Întreținerea și curățarea espressorului de cafea: Cum procedezi corect?

Ca orice aparat electrocasnic, și espressorul de cafea are nevoie de operațiuni de întreținere specifice, pentru a te putea bucura de el cât mai mult timp. Nu sunt lucruri complicate, însă trebuie să îți formezi o rutină din a curăța aparatul după fiecare utilizare, fără a scăpa din vedere și celelalte operațiuni de întreținere care se efectuează la anumite intervale.

Dacă încă nu ești familiarizat cu aceste operațiuni, poți găsi mai jos toate indicațiile necesare pentru curățarea și întreținerea unui aparat espressor pentru cafea boabe.

Curățarea după fiecare utilizare

Aceasta este o operațiune simplă, pe care nu trebuie să o amâni niciodată, întrucât prima cafea pe care o vei prepara după aceea, va avea un gust neplăcut. Pentru început, folosește o lavetă umedă care nu lasă scame, pentru a curăța sistemul de spumare a laptelui. Orice urmă de lapte trebuie ștearsă cât mai repede, înainte de a se întări și a deveni mai greu de curățat. Mai mult de atât laptele rămas necurățat, se alterează rapid și poate da un gust neplăcut următoarelor cafele.

Urmează la rând sita de duș, care se curăța montând portafiltrul gol și pornindu-se livrarea. În acest mod, se elimină zațul de cafea rămas pe sită, reducându-se și uleiurile care se pot depune pe aceasta și pe portafiltru. Nu uita să cureți și în jurul garniturii sitei de duș, pentru că și aici pot rămâne resturi de cafea.

La final, se curăță espressorul la exterior, pentru a înlătura stropii de cafea sau lapte, care pot sări în timpul procesului de preparare. Pentru această operațiune e suficientă o lavetă fină, ușor umezită.

Curățarea lunară

Indiferent cât de des folosești espressorul, piesele componente ale acestuia au nevoie de o curățare amănunțită efectuată lunar. Pentru această operațiune se scot toate accesoriile și se spală fiecare în parte, folosind apă călduță, eventual și o soluție degresantă. După spălare, se clătesc bine și se lasă să se usuce înainte de a fi montate la loc în aparat.

Nu folosi soluții de curățare alese la întâmplare, pentru că unele dintre ele pot afecta componentele espressorului.

Întreținerea râșniței

După fiecare măcinare, examinează pâlnia de boabe, pentru a te asigura că toate boabele au coborât în camera de măcinare. Dacă observi că au rămas boabe lipite de pereți, e timpul să cureți pâlnia, iar această operațiune se face folosind apă caldă și detergent. După spălare, pâlnia se limpezește bine, pentru a îndepărta orice urmă de detergent și apoi se lasă să se usuce.

În acest timp te poți ocupa și de celelalte componente ale râșniței, respectiv discurile de măcinare. Acestea se scot, eliminând totodată și particulele de cafea, după care se curăța folosind peria specială care vine la pachet cu aparatul. În lipsa acesteia, poți utiliza și o perie de nylon uscată. Înainte de a reasambla râșnița, se eliberează și camera de evacuare de cafeaua rămasă de la ultima măcinare.

Decalcifierea

Scopul  acestei operațiuni este îndepărtarea depunerilor de minerale provenite din apa folosită la prepararea cafelei. Decalcifierea se face cu regularitate, fie la interval de două-trei luni, fie după 500 de cafele preparate. Există soluții speciale pentru decalcifierea espressoarelor, fiind de preferată să le folosești pe cele recomandate de producător.

Aceste soluții se prepară separat și se toarnă în rezervorul aparatului, lăsând apoi să curgă 150 – 200 de mililitri. Soluția se lasă să acționeze un sfert de oră, după care se repetă operațiunea până când rezervorul se golește complet. Apoi, acesta se clătește și se umple cu apă lăsând din nou să curgă câte 200 de mililitri, până când se golește complet.

Acestea sunt operațiunile de care trebuie să ții cont dacă vrei ca espressorul tău să aibă o durată de viață cât mai îndelungată iar cafeaua să rămână permanent la fel de aromată și savuroasă.

sursa foto: pixabay.com/ro/photos

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.