Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se încheie în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. Acesta are o durată de 40 de zile și diferențiază față de Postul Paștelui prin permisiunea de a consuma pește în mai multe zile.
Ultima zi înainte de începerea postului este marți, 14 noiembrie, cunoscută și ca lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. În această zi, creștinii se pot bucura încă de mâncăruri „de dulce”.
Postul Naşterii Domnului este unul dintre cele patru posturi de mai multe zile din timpul anului bisericesc.
Ca importanţă, este al doilea după Postul Paştelui, iar ca mod de postire, el este mai uşor decât primul, felul postirii fiind în legătură cu evenimentul Naşterii Domnului Iisus Hristos, unul dintre cele mai fericite din istoria mântuirii
Postul Crăciunului, de 40 de zile, amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai și de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, care așteptau venirea Mântuitorului.
În Postul Crăciunului 2023, există 14 zile cu dezlegare la pește, iar în fiecare zi de marți și joi, credincioșii pot consuma ulei și vin. Sâmbăta și duminica sunt zile cu dezlegare la pește. Dacă există zile de sâmbătă sau duminică între 20 – 24 decembrie, credincioșii nu au dezlegare la pește, ci doar la untdelemn și vin.
De asemenea, în zilele de luni, miercuri sau vineri, dacă este sărbătoare cu cruce neagră, credincioșii pot consuma ulei și vin. În zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie, este permis consumul de pește.
Zilele din calendarul ortodox cu dezlegare la peşte, în Postul Crăciunului 2023
21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – sărbătoare cu cruce roșie
26 noiembrie: Sfântul Stelian
27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei – sărbătoare cu cruce roșie
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae – sărbătoare cu cruce roșie
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou
12 decembrie: Sfântul Spiridon
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul”
Tradiții, obiceiuri, superstiții
În perioada de post, sunt amintite și tradiții, obiceiuri, superstiții. Cu alte cuvinte, ce nu ar fi bine să faci.
În Postul Crăciunului, se spune că este bine ca fetele nemăritate să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.
În postul Crăciunului este interzisă beția.
De Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube.
Cu o zi înainte de postul Crăciunului, amenii toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă. În dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:
„Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.
În ziua de Ajun se ține post negru, adică se mănâncă doar seara. Atunci se mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.
După cum e vremea în Postul Crăciunului, se va ști cum va fi la primăvară. Dacă este vreme liniștită, se anunță o primăvară cu multe ploi.
În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine va fi bogat în toate.
În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie), dar și în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie) nu se fac nunți.