Ziarul electronic al arădenilor

Hartă cu firmele din Arad a căror activitate a fost suspendată

O hartă cu toate firmele suspendate din municipiul Arad va putea fi consultată pe site-ul Direcției Generale Poliție Locală, autoritățile dorind astfel să ofere cetățenilor oportunitatea de a fi sesizate referitor la continuarea unor activități comerciale, după dispunerea suspendării acestora.

Harta cu firmele din municipiul a căror activitate a fost suspendată va putea fi consultată începând cu data de 20 martie, pe www.politialocalaarad.ro.

„Măsura oferă concetățenilor oportunitatea de a sesiza Poliția Locală referitor la continuarea unor activități comerciale, după dispunerea suspendării acestero (fapt ce permite inclusiv adoptarea unor măsuri sancționatorii mai severe)“, au precizat reprezentanți DGPL Arad.

Conform sursei citate, în anul 2019, au fost sancționate 171 de firme pentru nedeținerea autorizației de funcționare emise de PMA.

„Până în prezent, doar 42 dintre societăți au  intrat în legalitate. Restul de 129 nu au solicitat Primăriei eliberarea autorizației necesare funcționării sau au depus incomplet documentația necesară“, se arată într-o informare remisă de DGPL Arad.

În intervalul ianuarie 2017 – decembrie 2019, 64% dintre cele 129 de firme au fost sancționate cu un proces verbal (13 cu avertisment și 70 cu amendă), 23% au fost sancționate de două ori cu amendă, în cazul a 9% s-au aplicat 3 procese verbale, 2% au făcut obiectul a 4 procese verbale, respectiv 2% a 5 procese verbale.

„Opțiunea Primăriei Municipiului Arad, prin DGPL Arad, este de a nu permite tergiversarea intrării în legalitate, sens în care, firmelor cărora li s-au aplicat cel puțin două amenzi le va fi aplicată sancțiunea complementară a suspendării activității. Este vorba de un total de 46 de societăți comerciale. Justificarea acestei măsuri drastice rezidă în perioada îndelungată pe care societățile respective au avut-o la dispoziție pentru a finaliza procesul de autorizare: 14 au fost sancționate prima dată în urmă cu trei ani sau mai mult, 17 în urmă cu doi ani și 15 în cursul anului 2019“, se arată într-un comunicat de presă remis de Direcția Generală Poliția Locală Arad.

Motivele pentru care Primăria Municipiului Arad nu eliberează autorizațiile de funcționate în cazul firmelor amendate este absența documentației privind:

– autorizaţia de mediu sau avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, după caz;

– autorizaţia de securitate la incendiu emisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau punctul de vedere al acestuia din care reiese faptul că spaţiul în care se desfăşoară activitatea nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu;

– buletinul de zgomot emis de Agenţia de Protecţia Mediului sau Direcţia de Sănătate Publică (în cazul în care activitatea nu afectează în nici un fel liniştea vecinilor se va depune o declaraţie pe propria răspundere în acest sens);

– avizul comitetului executiv al asociaţiei de proprietari cu acordul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează spaţiul pe plan orizontal şi vertical. În cazul în care nu există asociaţie de proprietari, acordul proprietarilor învecinaţi pe plan orizontal şi vertical, în formă autentică;

– schimbarea destinației spațiului în sensul desfăşurării activităţilor de alimentaţie publică în locațiile care, prin construcţie nu au fost spaţii comerciale sau care nu au obţinut autorizaţie de construire pentru înscrierea destinaţiei de spaţiu comercial.

– individualizarea spațiilor comerciale din cadrul unor complexe comerciale cu suprafață mare.

„Toate motivele susmenționate reflectă necesitatea îndeplinirii, de către comercianți, a unor norme privind siguranța consumatorilor, protecția mediului sau respectarea normelor de conviețuirea socială. Imposibilitatea agenților comerciali, pe termen lung, de a dobândi avizele în cauză, reflectă în mod direct neconformarea lor cu respectivele imperative ale unui comerț civilizat și sigur, fapt ce justifică măsura suspendării activității, până la o eventuală intrare în legalitate.

În cazul constatării nesocotirii măsurii suspendării activităților comerciale  de către unii dintre agenții economici, polițiștii locali cu atribuții în domeniul activităților comerciale  în colaborare cu Poliția Municipiului Arad și cu reprezentanții  Ministerului Finanțelor pot aplica măsura confiscării sumelor încasate după dispunerea suspendării, făcându-se astfel venit la bugetul de stat“, au mai precizat reprezentanții DGPL Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.