Ziarul electronic al arădenilor

Ghidul începătorului pentru citirea Bibliei

I se spune cartea de căpătâi, carte sfântă și nu degeaba. Biblia ar trebui să facă parte din lista de lectură a oricărei persoane interesată de tematică religioasă. Aceste texte sacre ale religiei ebraică și creștină sunt fundamentale pentru a înțelege învățăturile ce au fost transmise din generație în generație.

Dincolo de ceea ce reprezintă în fapt Biblia, mulți încă se gândesc dacă este rentabil într-un fel sau altul să parcurgă astfel de rânduri. Iată și un ghid al începătorului.

Începe cu o versiune de Biblie ușor de parcurs

Există în librării variante diverse de Biblii, de la cele de studiu până la cele dedicate chiar și copiilor, cu ilustrații și text redus. Astfel de opțiuni sunt ușor de regăsit în una din cele mai mari librării dn România, www.librariamaranatha.ro. Prețurile sunt și ele accesibile.

Ideea de bază este că fără a înțelege conținutul, degeaba este citită. De aceea, există și versiuni cu note explicative pentru ca un începător să poată înțelege mai ușor. Nu este obligatorie citirea începând cu Vechiul Testament.

Totul începe cu un ritual, deci cu un plan

Se spune că această lectură este definitorie pentru adevărul religios, relevantă pentru toți cei care au nevoie să descopere realitatea cuvântului lui Dumnezeu. Așadar, în prealabil este de preferat ca citirea să înceapă ca un ritual. Unii primesc drept canon de la duhovnic citirea Bibliei sau chiar specific anumite pasaje, capitole. Așadar ca parte din ritualul unui creștin, totul începe cu o rugăciune.

Este de preferat și un plan de citit. Lectura trebuie să aibă sens, să fie vorba despre un moment de liniște, de calm astfel încât fiecare pasaj parcurs să implice atenție, dedicare. În sens și mai profund, ne întrebăm cum ne ajută o astfel de lectură. Multe dintre pasaje sunt un răspuns al unor frământări, poate fi un mesaj de încurajare, un exemplu de urmat. Cert este că sensul cuvintelor din Biblie este complex.

Educație prin cuvinte

Adevăratul câștig din citirea Bibliei nu este neapărat a termina cât mai repede de parcurs acele pagini, ci a învăța ceva din această lectură. Este educație prin cuvinte, altfel spus. Credința fiecăruia dintre noi se bazează pe relatări, este despre a crede și nu cerceta, despre concepte ce iată, se concretizează prin ceea ce Biblia menționează și relatează.

Educația spirituală este și ea o formă practică de a învăța despre tot ce ține de religie, creștinism și Dumnezeu. Este o cale de cunoaștere a unor fapte, care în cele din urmă prin învățăturile ce reies din ele se reflectă asupra individului. Inevitabil curiozitatea, aplicarea tipului de mentalitate sau a gândi în profunzime despre propria persoană, cum trăim viața și cum ne raportăm la fapte și oameni sunt reacții în lanț. O analiză a sinelui, prin educația făcută cu ajutorul unei astfel de lecturi înseamnă o provocare pentru orice începător în citirea cărții sfinte.

De altfel, se spune că orice creștin trebuie să aibă o Biblie în casă. Ca misiune pe termen lung, citirea acesteia vine negreșit. Primul pas este chiar cumpărarea acesteia. Oferte de preț și versiuni diverse ale Bibliei le regăsim online, la Librăria Marantha.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.