Ziarul electronic al arădenilor

Finanţare pentru conservarea habitatelor şi speciilor din Parcul Natural Lunca Mureşului

Habitatele şi speciile din Parcul Natural Lunca Mureşului vor fi conservate printr-un proiect care se va derula în următoarele 18 luni şi care beneficiază de o finanţare de aproximativ 18,5 milioane lei, bani obţinuţi din fonduri europene şi guvernamentale.

Conferinţa de lansare a proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare, din Planul de management aprobat, pe teritoriul Parcului Natural Lunca Mureşului şi a ariilor protejate conexe“ a avut loc marţi, la sediul Administraţiei Parcului, din Pădurea Ceala, de la marginea municipiului Arad.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă conservarea habitatelor şi speciilor de pe teritoriul Parcului Natural Lunca Mureşului (PNLM) şi a ariilor protejate conexe, atât prin măsuri directe, cât şi prin informarea şi conştientizarea populaţiei.

Între altele, 195 de hectare vor fi curăţate de specia invazivă „Amorpha fructicosa“, în timp „zona umedă“ a parcului va fi reconstruită ecologic. Vor fi montate cuiburi artificiale pentru păsările de interes comunitar din aria naturală protejată, vor fi montate borne de limitare a parcului, panouri informative şi semne de orientare pentru traseele turistice.

Totodată, vor fi organizate sesiuni de informare în şcoli, cursuri de instruire şi perfecţionare pentru personalul Administraţiei PNLM, vor fi cumpărate echipamente şi va fi amenajat un muzeu.

Proiectul beneficiază de 18.565.111 lei, sumă asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene şi de la bugetul de stat.

PNLM are o suprafaţă totală de 17.455 de hectare şi cuprinde un ecosistem tipic de zonă umedă cu ape curgătoare şi stătătoare, cu păduri aluviale, galerii de sălcii şi plopi, precum şi zăvoaie şi şleauri de câmpie. Aria protejată este un important loc de cuibărire şi pasaj pentru mai mult 200 de specii de păsări, multe dintre ele fiind sub un regim strict de protecţie pe plan internaţional.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.