Ziarul electronic al arădenilor

Finanțare pentru Cetatea Veche din Sântana, una dintre cele mai mari fortificaţii preistorice din Europa

Ministerul Culturii susţine activitatea de cercetare arheologică în anul 2020 prin finanţarea mai multor proiecte ale instituţiilor din subordinea sa, dar şi ale altor muzee, institute de cercetare şi universităţi, bugetul total alocat acestei activităţi prin Programul naţional de finanţare a cercetării sistematice din domeniu în acest an fiind de 700.000 lei.

În acest sens, Complexul Muzeal Arad a primit suma de 37.500 lei pentru proiectul de cercetare pentru şantierul arheologic Sântana – Cetatea Veche.

Cetatea de la Sântana este considerată a fi una dintre cele mai mari fortificaţii din preistoria Europei, cu o vechime apreciată la circa 3.400 de ani și a fost evidenţiată cu ocazia unor săpături arheologice efectuate în vara anului 2018.

Specialiştii susţin că locul depăşeşte, prin suprafaţa ocupată, dimensiunile cetăţii Troia.

Fortificaţia acoperă o suprafaţă de peste 80 de hectare, de trei ori mai mult ca vestita cetate antică. În plus, perimetrul relevat de arheologi pentru cetatea de la Sântana măsoară 3.300 de metri lungime.

Cetatea este cunoscută de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când apare pe hărţile militarilor austrieci, însă cercetările arheologice în zonă au început abia în anul 1963, sub coordonarea profesorului Mircea Rusu, de la Institutul de Arheologie din Cluj Napoca. Rezultatele au fost modeste din cauza finanţării aproape inexistente în arheologie.

O conductă de gaze, care a distrus o porţiune din fortificaţie, a fost cea care a permis reluarea cercetărilor, 46 de ani mai târziu.

Cercetările în cetatea de la Sântana s-au desfăşurat alături de o echipă de arheologi din Germania, coordonaţi de profesorul Rudiger Krause de la Universitatea Goethe din Frankfurt.

Cetate asemănătoare cu Troia, descoperită de arheologi la Sântana

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.