Turiştii pot ajunge mai uşor în satul de vacanţă Căsoaia, o zonă de agrement aflată între dealuri, la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Arad, după ce drumul judeţean Mâsca – Măderat – Arăneag a fost modernizat printr-un proiect de 36 de milioane de lei.
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Arad a anunţat, miercuri, că lucrările la drumul de 11,6 kilometri, începute în 2023, au fost încheiate iar din fonduri separate se va finaliza, peste câteva zile, şi drumul care leagă satul Arăneag de zona turistică Căsoaia.
„Modernizarea drumului Mâsca – Măderat – Arăneag reprezintă o realizare importantă pentru comunitatea noastră, conectând zone esenţiale şi îmbunătăţind accesibilitatea atât pentru localnici, cât şi pentru turişti. Acest drum nu doar leagă comunităţi şi oameni, ci sprijină şi dezvoltarea economică şi turistică a întregii zone. Prin această infrastructură modernă, promovăm şi programul «Turismul de o zi», care, fără modernizarea drumurilor, nu ar fi putut exista. Zona are un potenţial turistic deosebit, iar acum arădenii se vor bucura de mai mult confort şi mobilitate”, a transmis, printr-un comunicat de presă, vicepreşedintele CJ Arad Sergiu Bîlcea.
Drumul a fost modernizat cu un buget de 36 de milioane de lei, bani obţinuţi prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.
În satul de vacanţă Căsoaia există un camping, cabane şi vile private în care turiştii se pot caza, o tabără şcolară iar pe deal se află cel mai important reper al zonei – Parcul de Sculptură Monumentală. Acesta ocupă 45 de hectare în pădure şi a devenit accesibil turiştilor în vara anului 2019, după decenii în care vizitarea s-a făcut cu dificultate din cauza vegetaţiei abundente crescute, pentru că zona nu a mai fost întreţinută de autorităţi.
Parcul de Sculptură Monumentală a fost înfiinţat în 1971, când a fost organizată o tabără pentru tinerii sculptori, până în 1985 adunându-se 72 de lucrări executate de 56 de artişti români şi unul din Ungaria. Cele mai multe lucrări au fost realizate după 1979, în cadrul Simpozionului Naţional de Sculptură. Printre lucrările de mari dimensiuni existente se numără câteva aparţinând artistului George Apostu, ceea ce clasează parcul pe locul doi naţional ca importanţă după cel de la Târgu-Jiu, unde se află opere ale lui Constantin Brâncuşi.
Autorităţile judeţene mai au în derulare un proiect prin care vor să valorifice potenţialul turistic oferit de acest parc, dar şi de peisajele din zonă, prin crearea de noi atracţii, cum ar fi un turn panoramic înalt de 33 de metri, din vârful căruia turiştii vor putea admira zona, inclusiv cu ajutorul unor telescoape. Turnul va fi prevăzut cu cinci rampe de vizitare şi odihnă pe nivele diferite iar pe acoperiş vor fi instalate panouri fotovoltaice.