Ziarul electronic al arădenilor

„De la Moş Gerilă la Moş Crăciun“. O expoziţie cu 1.000 de jucării

GALERIE FOTO Complexul Muzeal Arad a deschis, marți, o expoziţie în care sunt prezentate 1.000 de jucării, organizatorii dorind să le prezinte celor mici cum şi-au petrecut copilăria părinţii sau bunicii lor.

Expoziţia este deschisă la Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș nr. 2 – 4, etaj II) și este organizată împreună cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor Bucureşti.

Expoziția cuprinde figurine, păpuşi, maşinuţe, trenuleţe, roboţi, rachete sau nave spaţiale, o parte fiind aranjate în jurul unui brad de Crăciun.

Sute de copii le-au admirat încă din prima zi a expoziţiei, care va rămâne deschisă până în 15 ianuarie 2020.

Curatorii expoziţiei sunt fraţii Cristian şi Mihai Dumitru, fondatori ai asociaţiei, în colecţia căreia se găsesc peste 15.000 de jucării.

„Poate cea mai veche jucărie din colecţie este un urs din paie, îmbrăcat în pluş, cu ochii din sticlă. Are peste 100 de ani, era o jucărie foarte populară în Germania, dar s-a regăsit şi în copilăria românească în perioada interbelică. Au găsit-o nişte prieteni în podul unei case ce urma să fie demolată. De altfel, o parte dintre jucăriile din colecţie au fost recuperate din zona în care s-a construit Casa Poporului, unde podurile ascundeau adevărate comori“, a declarat Cristian Dumitru, citat de Agerpres.

Fraţii Dumitru au adus la Arad şi peste 300 de obiecte fabricate înainte de 1989 la fabrica de jucării „Arădeanca“, în special păpuşi.

Expoziţia se numeşte „De la Moş Gerilă la Moş Crăciun“, organizatorii arătând că, în copilăria lor, sărbătorile de iarnă aveau altă semnificaţie.

Pe toată perioada expoziţiei, copiii au acces liber, iar adulţii plătesc un bilet de intrare de 4 lei, în timp ce pensionarii și studenții plătesc 2 lei.

„Expoziţia a fost gândită pentru a le prezenta şi copiilor de astăzi cum arătau jucăriile din alte vremuri. Le transmitem şi un mesaj, că este bine să se joace şi cu altfel de jucării, decât tableta sau telefonul“, a spus directorul Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga.

foto: Complexul Muzeal Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.