Ziarul electronic al arădenilor

Cutremur cu impact minor, înregistrat în județul Arad

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea 2,3 pe scara Richter a fost înregistrat, vineri seara, în județul Arad.

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul de suprafață, considerat de seismologi cu impact minor, a fost înregistrat la ora 22.30, în zona Nădlac, la o adâncime de 15,7 kilometri.

Seismul a fost localizat la aproximativ 38 km V de Arad, 52 km E de Szeged, 54 km NV de Timisoara, 62 km S de Bekescsaba, 89 km E de Subotica, 92 km N de Zrenjanin. (latitudine – 46.1567°N, longitudine – 20.819°E).

În luna iunie, în județul Arad a fost înregistrat un cutremur de suprafață cu magnitudinea 5,2 pe scara Richter, cu epicentrul între Lipova şi municipiul Arad,, urmat de 13 replici, cu magnitudini între 2,2 și 3,2 pe scare Richter.

De asemenea, în luna mai, în județul Arad au fost înregistrate 12 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,9 pe scara Richter.

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate.

Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi <60 km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 km adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub formă de unde seismice.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.