Ziarul electronic al arădenilor

Cutremur cu impact minor înregistrat în județul Arad

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea 2,2 pe scara Richter a fost înregistrat, vineri, în județul Arad.

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul de suprafață, considerat de seismologi cu impact minor, a fost înregistrat la ora 19.57, în zona Zăbrani, la o adâncime de 12 kilometri.

Seismul a fost localizat la aproximativ 21 km E de Arad, 48 km NE de Timisoara, 73 km SE de Bekescsaba, 93 km N de Resita (latitudine – 46.109°N, longitudine – 21.5774°E).

În luna mai, în județul Arad au fost înregistrate 12 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,9 pe scara Richter. Ultimul cutremur consemnat în județul Arad a fost în 29 mai, la ora 6.25, în zona Păuliș, și a avut o magnitudine de 3,5 pe scara Richter.

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate.

Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi <60 km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 km adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub formă de unde seismice.

Cutremur cu magnitudinea 3,5, înregistrat în județul Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.