Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea la începutul anului viitor

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 28 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021.

În Banat, în cea mai mare parte a intervalului de referinţă, va predomina o vreme deosebit de caldă pentru acest moment al anului. Astfel, în perioadele cele mai calde (28-30 decembrie şi 2 – 4 ianuarie), media temperaturilor maxime va fi de 9…12 grade, iar a minimelor de 5…8 grade.

În restul timpului, vor fi valori de 6…8 grade ziua şi 0…2 grade noaptea, mediat regional.

O scădere a temperaturilor, spre valori mai apropiate de cele climatologic specifice, este estimată pentru sfârşitul intervalului, respectiv după data de 8 ianuarie.

Probabilitatea pentru precipitații se va menţine ridicată pe parcursul celor două săptămâni; vor fi mai ales ploi, temporar mai însemnate cantitativ, în special în perioada 29- 31 decembrie.

În Crișana, pe parcursul celor două săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult mai ridicate decât cele obişnuite la sfârşit de decembrie şi început de ianuarie.

În perioadele cele mai calde, respectiv 28 – 30 decembrie şi 2 – 4 ianuarie, temperaturile diurne vor fi de 9…12 grade, iar cele nocturne de 3…7 grade, mediat regional.

În restul timpului, media maximelor se va situa între 5 şi 8 grade, iar a minimelor între -1 şi 3 grade.

Doar pentru ultimele zile ale intervalului este estimată o scădere a temperaturilor, acestea urmând să devină mai apropiate de cele normale perioadei din an.

Probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi temporar mai însemnate cantitativ va fi ridicată din noaptea de 29/30 decembrie până în seara de 31 decembrie, dar precipitaţiile vor fi prezente şi în celelalte zile, în special după data de 4 ianuarie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.