Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2-300x209Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 20 iulie – 2 august.

Conform prognozei, în Banat, prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de o vreme caniculară, cu maxime ale temperaturii aerului de 35 – 37 de grade, în medie.

În cursul nopţilor, mediile termice vor scădea de la 20 – 21 de grade, la început, spre 17 grade pe 22 iulie, după care vor creşte din nou spre 18 – 19 grade. În primele zile din cea de-a doua săptămână, temperaturile scad uşor de la o zi la alta, atingând valori medii diurne de 32 – 34 de grade, pe 28 – 29 iulie, când minimele nocturne vor fi de aproximativ 17 grade.

Dar, spre finalul perioadei de prognoză, regimul termic va creşte din nou şi temperaturile maxime vor atinge, în medie, 35 – 36 de grade în primele zile ale lunii august. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile pe arii restrânse în prima săptămână de prognoză, iar probabilitatea pentru averse mai frecvente va creşte în intervalul 26 – 28 iulie.

În Crişana, la începutul intervalului, temperaturile diurne vor avea valori medii de 33 – 34 de grade, dar apoi vor creşte spre 37 de grade, în jurul datei de 23 iulie, când vremea va redeveni caniculară.

Ulterior, regimul termic va marca o nouă scădere, spre medii de 31 – 32 de grade pe 28 – 29 iulie, iar în primele zile din august se vor atinge temperaturi maxime de 33 – 34 de grade.

Temperaturile minime vor scădea de la 20 de grade la începutul perioadei de prognoză, spre 16 grade pe 22 iulie, apoi se vor situa în jurul valorii de 18 grade până la finalul primei săptămâni.

În a doua săptămână, vor fi medii termice nocturne de 16 – 18 grade. Probabilitatea pentru averse şi fenomene asociate instabilităţii atmosferice va fi mai ridicată în prima zi şi, din nou, în perioada 26 – 28 iulie. În rest, doar izolat vor fi ploi de scurtă durată, slabe cantitativ.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.