Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 23 septembrie – 6 octombrie 2024.
În Banat, în primele două zile media maximelor termice va fi de 27 de grade, în ziua de 25 septembrie aceasta va scădea cu 3…4 grade, apoi vor urma două zile de încălzire mai intensă, astfel că, în jurul datei de 27 septembrie, media va atinge 30 de grade.
În continuare, până la sfârșitul lunii septembrie se va răci semnificativ, apoi regimul termic diurn va fi în general în creștere, iar media maximelor termice va urca treptat de la 18, la aproximativ 23 de grade.
Minimele termice vor fi în general în creștere în prima săptămână, iar media lor va ajunge să se situeze în jurul a 16 grade. Între 29 septembrie și 2 octombrie aceasta va scădea accentuat, apoi va crește din nou, de la 7…8 grade, la început, până la 9…11 grade la finalul intervalului de prognoză.
În prima săptămână vor fi averse în zilele de 24 și 25 septembrie, precum și în 28 și 29 septembrie. În cea de a doua săptămână condițiile de ploaie se vor reduce.
În Crișana, în prima săptămână temperaturile maxime vor avea variații semnificative.
Cele mai mari maxime se vor atinge în jurul datei de 27 septembrie când media lor va fi de 28…29 de grade, iar cele mai mici în 29 septembrie, când aceasta va fi de 18…19 grade.
În cea de a doua săptămână se va încălzi treptat, astfel că la sfârșitul intervalului de prognoză maximele termice vor fi în medie de 21…23 de grade.
Minimele termice vor fi în creștere, de la o medie de 10 grade în prima dimineață, până la 16 grade în 28 septembrie, în următoarele 3 nopți vor scădea treptat, dar semnificativ, cu 8…9 grade, apoi vor crește ușor, dar media nu va mai depăși 10…12 grade.
Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalele 24 – 25 septembrie și 28 – 30 septembrie.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.