Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 1 – 14 octombrie 2018.

În Banat, în prima săptămână a intervalului de prognoză regimul termic diurn va fi caracterizat prin variații de la o zi la alta, iar temperaturile maxime în acest interval se vor încadra, în medie regională, între 18 și 22 de grade.

Pe 8 octombrie, valorile termice vor scădea spre 16…17 grade, iar apoi vor marca o creștere treptată, astfel încât, între 11 și 14 octombrie, media la nivelul întregii regiuni se va situa în jurul a 21 de grade.

Regimul termic nocturn va fi, de asemenea, alternant în prima parte a intervalului, iar temperaturile minime se vor încadra între 5 și 10 grade, cu cea mai rece noapte pe 5 octombrie și cea mai caldă pe 7 octombrie. Ulterior, valorile nocturne se vor menține, constant, în jurul a 6…7 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă, iar cel mai probabil ploi pe arii restrânse și în general slabe cantitativ se vor semnala în jurul datei de 7 octombrie.

În Crișana, la începutul intervalului vremea va fi apropiată de normal din punct de vedere termic, iar temperaturile maxime vor fi de 20…21 de grade. Apoi, regimul termic diurn va marca o scădere, astfel încât pe 4 octombrie media regională va fi de 16 grade.

Între 4 și 6 octombrie va avea loc o nouă creștere de temperatură, spre 22 de grade, iar apoi o nouă răcire va determina, pe 8 octombrie, o medie a temperaturilor maxime de aproximativ 15 grade.

Va urma un nou proces de încălzire treptată, iar între 11 și 14 octombrie se vor înregistra maxime de 20…21 de grade. În ceea ce privește evoluția regimului termic nocturn, după o primă noapte răcoroasă, cu minime de 6…7 grade, în medie, temperaturile vor crește spre 8…9 grade.

Răcirea care va surveni ulterior va determina scăderea acestora spre 3…4 grade pe 5 octombrie.

O nouă încălzire se va concretiza prin valori de 9 grade pe 9 octombrie, pentru ca apoi, între 10 și 14 octombrie, media temperaturilor nocturne să se situeze în mod constant în jurul a 6 grade.

Vor fi ploi la nivel local, posibil moderate cantitativ, pe 6 și 7 octombrie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză probabilitatea de ploaie va fi redusă.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.