Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 27 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.
În Banat, prima zi a intervalului va debuta cu o medie a temperaturilor maxime apropiate de normal, în jurul a 6 grade, după care vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, astfel încât în perioada 28 decembrie – 5 ianuarie, mediile temperaturilor maxime vor fi cuprinse între 6 și 9 grade.
Ulterior, valorile diurne vor scădea spre valori în jurul a 5 grade în medie, în perioada 7 – 9 ianuarie.
O evoluție termică similară o vor avea și valorile nocturne, astfel media minimelor ca crește ușor de la 1 grad în medie în prima zi a intervalului spre 4 grade în 1 ianuarie.
Ulterior tendița temperaturilor minime va fi de scădere, de 4 grade, în medie în 1 ianuarie spre medii în jurul a -2 grade la sfârșitul intervalului (9 ianuarie).
Probabilitatea pentru precipitații va fi mare în intervalul 27 – 30 decembrie și în intervalul 2 – 9 ianuarie.
În Crișana, temperaturile maxime vor crește treptat, de la 4 grade în medie în prima zi a intervalului spre medii în jurul a 8 grade în perioada 31 decembrie – 3 ianuarie.
Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât maximele vor coborî spre 4 grade, în medie, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.
Minimele vor avea un parcurs similar, în sensul că în prima săptămână temperaturile vor crește de la -2 grade în 27 decembrie, spre medii de 2…3 grade, în 3 ianuarie, apoi vor scădea treptat spre medii în jurul a -4…-3 grade în perioada 7 – 9 ianuarie.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mare în intervalul 27 – 30 decembrie, apoi în intervalul 2 – 9 ianuarie.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.