Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 30 august – 12 septembrie 2021.

În Banat, pe parcursul primei săptămâni, zilele calde, cu temperaturi în jurul celor normale ale perioadei, respectiv maxime în medie de 25…26 de grade vor alterna cu perioade răcoroase (în special în 1 şi 2 septembrie) când valorile medii diurne nu vor depăşi 20…22 de grade.

Temperaturile minime vor fi mai scăzute în dimineţile de 2 şi 3 septembrie când, mediat regional, se vor înregistra 7…11 grade, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice, între 11 şi 14 grade.

Pentru a doua săptămână, estimările indică o probabilitate ridicată pentru un regim termic caracterizat de valori peste mediile multianuale ale lunii septembrie.

Ploile vor fi mai frecvente în jurul datei de 1 septembrie şi temporar în perioada 6 – 9 septembrie, iar în restul timpului va ploua doar pe spaţii mici şi în general slab.

În Crișana, o vreme răcoroasă va caracteriza intervalul 31 august – 3 septembrie, când în medie vor fi temperaturi maxime de 19…22 de grade şi minime de 7…12 grade, iar în rest vor fi valori normale pentru această perioadă din an, respectiv 22…25 grade ziua şi 11…13 grade noaptea, mediat regional.

Pentru săptămâna 6 – 12 septembrie este estimată o probabilitate mai mare pentru un regim termic apropiat şi chiar mai ridicat decât cel climatologic specific primei jumătăţi a lunii septembrie, cu maxime de 23…25 de grade şi minime de 11…14 grade.

Va ploua pe arii mai extinse în intervalul 31 august – 1 septembrie şi, posibil, după data de 7 septembrie. În celelalte zile ale intervalului de referinţă probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.